In de omgeving van Dokkumer Nieuwe Zijlen hebben Schotse Hooglanders alle ruimte.
In de omgeving van Dokkumer Nieuwe Zijlen hebben Schotse Hooglanders alle ruimte. Foto: Actief Media

Wandelen in de natuur voor rust en ruimte

DOKKUMER NIEUWE ZIJLEN - Wandelen, fietsen, fotograferen, de hond uitlaten, in natuur in de regio: populairder dan ooit als gevolg van de coronamaatregelen.

Staatsbosbeheer (SBB) en andere natuurbeherende organisaties delen soms een boete uit, "mar de measte minsken hâlde har goed oan de regels", zegt Gjerryt Hoekstra. Hij is verantwoordelijk voor het beheer van SBB-gebieden in het noordoostelijke deel van Fryslân.

Trekvogelliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het Lauwersmeergebied, maar ook in de kwelders bij Holwerd. Wat meer naar het zuiden is het Houtwiel tussen Feanwâlden en Broeksterwâld populair. "Meist der gjin hûnen meinimme, want der rint fee. Op sneintemiddei is it de lêste tiid soms frijwat drok!" In het vroege voorjaar is dit gebied een paradijs voor roerdompen, met hun ver dragende, 'hoempende' basstem. "Der sitte hjir ûngefear like folle as yn it rûchwei fiif kear sa grutte Lauwersmargebiet!"

Rond De Leyen

Hoekstra adviseert de natuurgenieters "net allegearre tagelyk nei deselde gebieten te gean", om elkaar niet te besmetten en om de drukte in de natuur niet te groot te laten worden. Nog wat meer naar het zuiden kunnen mensen bijvoorbeeld hun hart ophalen rond De Leyen, in de Bildpolder en in het gebied De Putten bij Eastermar. "Kinst dêr moai kuierje. Wol graach op de paden bliuwe en gjin hûn meinimme!"