Er woedt in Ternaard een felle discussie over windturbines.
Er woedt in Ternaard een felle discussie over windturbines. Foto: Ingezonden

Groot protest tegen windturbine bij Moddergat (UNESCO Werelderfgoed)

TERNAARD - De gemeente Noardeast-Fryslân heeft vergunning verleend aan de Stichting Dorpsmolens Ternaard om de huidige molen bij de Fûgelpits, Moddergat te vervangen voor een turbine met 60m tiphoogte (20 meter hoger dan de huidige molen). Ten onrechte, zo stellen bezorgde burgers en organisaties. Afgelopen weekend startte het burgerinitiatief wwww.geenmolenmoddergat.petities.nl dat binnen achtenveertig uur al ruim driehonderdvijftig keer werd ondertekend.

“Het is opvallend, maar niet gek dat veel ondertekenaars afkomstig zijn uit Paesens-Moddergat, Nes en Oosternijkerk’, vertelt een van de initiatiefnemers, Anne-Goaitske Breteler. Veel inwoners uit die omliggende dorpen, waren klaarblijkelijk niet goed op de hoogte van de nieuwe plannen. ‘Je merkt dat ze er behoorlijk van schrikken, want door het weidse landschap hier, heeft bijna iedereen er direct mee te maken”.

Ook inwoners die al actie hadden ondernomen, sluiten zich nu weer aan. Hun eerdere pogingen waren tevergeefs; de bezwaarcommissie van de gemeente stelde namelijk dat alleen de direct omwonenden binnen een straal van 601 meter van de turbine, hinder zouden kunnen ervaren. Er vallen vier adressen binnen deze afstand. Hun bezwaarschriften werden ontvankelijk en zelfs gegrond verklaard, maar toch vond het college dat niet belangrijk genoeg.

Daarnaast bracht welstandsorganisatie ‘Hûs en Hiem’ een negatief rapport uit over de nieuw te plaatsen turbine, maar ook dat deed de gemeente Noardeast-Fryslân niet overtuigen. ‘Hoog tijd om deze misstand grootschalig aan te kaarten’, zo stellen de initiatiefnemers. Want ook de recent ingebrachte motie door de FNP is terzijde geschoven. De petitie wordt gemotiveerd met verschillende argumenten: verstoring van het natuurgebied, gevaar voor vogels en vleermuizen, de horizonvervuiling in een toeristisch gebied. Overal aan de Waddenkust zijn al molens te vinden, behalve tussen Wierum en Lauwersoog. De ondertekenaars variëren even sterk: verontruste omwonenden, de Waddenvereniging, Randstedelingen en zelfs groepen jongeren uit de buurt.

‘Het kwalijkst aan dit alles', vinden de initiatiefnemers, ‘is dat er niet geluisterd wordt. Het hele proces laat een groot democratisch onvermogen zien. Het college zou zich moeten schamen'. ‘Draagvlak' is hét bepalende criterium vanuit provinciaal- en gemeentelijk beleid voor een dorpsmolen. De actievoerders willen de petitie aanbieden aan het college om aan te tonen dat er geen draagvlak is voor de nieuw te plaatsen turbine.