Wandelaars in de omgeving van Bakkeveen nemen even pauze. (Archieffoto).
Wandelaars in de omgeving van Bakkeveen nemen even pauze. (Archieffoto). Foto: Actief Media

"Opsterland blijft zelfstandig door
samen te werken"

BEETSTERZWAAG - De gemeente Opsterland kan zelfstandig blijven door samen te werken. Dit laatste vooral met de gemeenten Oost- en Weststellingwerf in OWO-verband. Maar ook met gemeenten als Smallingerland en Heerenveen, bijvoorbeeld op het gebied van recreatie en toerisme. En zelfs op provinciaal niveau, wat betreft personeelsbeleid en milieucontroles door de FUMO in Grou.

Dat zei burgemeester Ellen van Selm maandag 18 januari in de online raadsvergadering. Twee weken later besluit de raad of de samenwerking in OWO-verband voortgaat zoals b. en w. voorstellen: met stap voor stap verbeteringen, ten gunste van lagere kosten en een hogere kwaliteit en efficiƫntie, volgens het college.

In de OWO-visie staan tien aandachtspunten die vooral gericht zijn op de onderlinge, ambtelijke samenwerking van de OWO-gemeenten. "Dat is het werk onder de motorkap. Als dat leidt tot ander beleid of andere uitgaven, wordt de gemeenteraad ingeschakeld", beloofde burgemeester Ellen van Selm maandagavond in de voorbereidende raadsvergadering. Het gaat bij dit soort zaken onder andere om betere ICT-beveiliging en goede, veilige mogelijkheden voor thuis werken.

Maar uiteindelijk "doen we het voor de burger", zei Van Selm. Daarom is de gemeentelijke samenwerking ook gericht op 'externe' zaken: versterking van het platteland, een goede voorbereiding op de nieuwe Omgevingswet, duurzaamheid en versterking van recreatie en toerisme. Dit laatste onder andere met de projecten 'ErVaren' en 'Turf'.