Tweede editie Old Frisian Summer School gaat door in 2021: digitaal

LEEUWARDEN - Van 4 tot en met 10 juli 2021 vindt de tweede editie van de Old Frisian Summer School plaats in Leeuwarden. De summerschool wordt georganiseerd door Oxford University en de opleiding Fries van de Rijksuniversiteit Groningen.

De eerste editie was in 2019 in Oxford. De tweede editie van de Old Frisian Summer School stond gepland voor juni 2020, maar kon door de coronarestricties niet doorgaan. Dit keer gaat de summerschool hoe dan ook door, omdat hij ook volledig digitaal te volgen zal zijn. De summerschool richt zich op (inter)nationale studenten en promovendi.

Deelnemers krijgen, in vijf dagen, een stoomcursus Oudfries, aan de hand van een thema. Het thema is deze keer: “Old Frisian and its Neighbours”. Hoe gingen de sprekers aan de randen van middeleeuws Fryslân om met taalvariatie? En hoe veranderden de taalgrenzen door de tijd heen? Fryslân was toen veel groter en omvatte ook grote delen van Holland, Groningen en Noordwest-Duitsland. Onlangs was in de media nog aandacht voor nieuwe aanwijzingen dat er in Zuid-Holland ook Friese taalgemeenschappen geweest moeten zijn. Tevens gaan de deelnemers er op uit om een indruk te krijgen van de Friese cultuur, geschiedenis, en het landschap. Meer informatie, en de aanmeldprocedure: www.rug.nl/education/summer-winter-schools/old_frisian/. De summerschool is toegankelijk voor BA/MA en PhD studenten met een interesse in (Oud-)Germaanse talen.