Het nieuwe schetsontwerp voor de inrichting van het Tolhuispark in Dokkum.
Het nieuwe schetsontwerp voor de inrichting van het Tolhuispark in Dokkum. Foto: Ingezonden

Sportclubs positief over nieuw plan Tolhuispark

DOKKUM - Recente gesprekken tussen de gemeente Noardeast-Fryslân, KV De Granaet, Be Quick Dokkum, Hockey Club Dokkum en Tennisclub Dokkum hebben geleid tot een nieuw schetsontwerp voor de inrichting van het Tolhuispark. Alle betrokkenen zijn positief over het nieuwe plan dat de gemeente sinds kort via haar website heeft gepubliceerd. Het plan wordt door het college van B&W voorgelegd ter besluitvorming aan de gemeenteraad in januari.

Recente planvorming vormt de aanloop naar de cruciale raadsvergaderingen in januari wanneer de gemeenteraad een besluit neemt over de herinrichting van het Tolhuispark en ook het Harddraverspark. De ambitie voor sportconcentratie is er al langer vanuit de gemeente en er wordt al jaren met de betrokken sportverenigingen gesproken over de invulling. Het is nu gelukt een plan te vormen dat kan rekenen op draagvlak bij alle betrokken sportverenigingen en het Dockinga College.

De nieuwste ontwikkelrichting van het Tolhuispark bouwt verder op de uitkomsten van de Nije Pleatssessie in 2018 door gemeente en verenigingen en het door de sportverenigingen zelf opgestelde plan van juni 2020. Hierbij wordt het zuidelijke deel (met velden en complex van Be Quick Dokkum) in tact gehouden. Aan de westzijde is een gecombineerd hockey- en korfbalveld gesitueerd voor Hockeyclub Dokkum en KV De Granaet. Aangrenzend komen de banen van Tennisclub Dokkum, de club die nu op het Harddraverspark is gevestigd. Deze drie verenigingen gaan in het plan gebruik maken van een gezamenlijk gebouw. Tevens komt het zo gewenste extra voetbalveld voor Be Quick dat ook voor evenementen gebruikt gaat worden. Het karakter van het park met veel groen en blauw blijft behouden en wordt waar het kan versterkt.
Zaterdag 19 december hebben de verenigingen van het Tolhuispark een online bijeenkomst via Zoom georganiseerd voor de raadsfracties van de gemeente Noardeast-Fryslân. De ontwikkelschets kon hier worden toegelicht en vanuit alle verenigingen konden de urgentie en de aandachtspunten worden besproken. Hier werd ook gezamenlijk geconstateerd dat er veel draagvlak is en er goede samenwerkingsmogelijkheden zijn. De vier verenigingen en de school trekken al langer samen op in de planvorming. Ook werken de verenigingen op het Tolhuispark al regelmatig samen bij het gebruik van velden en faciliteiten.
De verenigingen zien de nu opgestelde ontwikkelschets als een afsluiting van een jarenlang lopend dossier. De gemeente en de betrokken verenigingen van het Tolhuispark zijn al sinds 2016 intensief met overleg bezig. De verenigingen op het Tolhuispark vertegenwoordigen samen zo'n 1500 sporters.