Jan Dirk de Boer van Enerzjy Koöperaasje Feanwâlden i.o. (EKF) met op de achtergrond de schuur waarop de zonnepanelen komen.
Jan Dirk de Boer van Enerzjy Koöperaasje Feanwâlden i.o. (EKF) met op de achtergrond de schuur waarop de zonnepanelen komen. Foto: Actief Media

Collectief zonnedak in het Bûtefjild

Algemeen

Op het dak van een schuur in het Bûtefjild tussen Feanwâlden en Broeksterwâld gaat Enerzjy Koöperaasje Feanwâlden i.o. (EKF) haar eerste zonneproject realiseren. Inwoners van Feanwâlden en omstreken kunnen daaraan meedoen. 

De schuur is van de familie Boonstra, die er in het verleden een vleeskalverenbedrijf had en het gebouw nu gebruikt als caravanstalling. In het dak zit echter asbest. Daarom wordt het dak in april vervangen. “En as jo dan dochs dwaande binne, kinne jo it like goed kombinearje mei sinnepanielen”, zegt Jan Dirk de Boer van EKF. In juni komen er daarom 266 zonnepanelen op het dak. “As dat klear is, hiere wy it dak fan de famylje Boonstra”, verduidelijkt hij. EKF wordt echter eigenaar van de zonnepaneleninstallatie, die ee..