PvdA-raadslid Peter van de Hoef naast de Raadhuisweg in Burgum.
PvdA-raadslid Peter van de Hoef naast de Raadhuisweg in Burgum. "Het wordt hier écht veiliger!" Foto: Actief Media

Raadhuisweg: microrotonde en dubbel fietspad

Om de verkeersveiligheid in de omgeving van het gemeentehuis in Burgum te verbeteren, kan het beste worden gekozen voor een tweerichtingenfietspad aan de kant van het gemeentehuis, in combinatie met een kleine rotonde, ook wel microrotonde genoemd.

Dat is kort samengevat de voorkeursvariant van b. en w. van Tytsjerksteradiel. De gemeenteraad heeft er donderdagavond 16 december unaniem mee ingestemd. PvdA-raadslid Peter van de Hoef heeft er jarenlang aandacht voor gevraagd.
Wellicht mede als gevolg van de aanleg van de nieuwe rotonde in Burgum net noordelijk van het gemeentehuis, wordt er over de Raadhuisweg bij het gemeentehuis sneller gereden dan in het verleden, meldt het college van b. en w. Dit maakt het oversteken van de Raadhuisweg ter hoogte van de Lageweg en de Burgumerdaam moeilijker en onveiliger. Op die kruising zou een kleine rotonde het autoverkeer dwingen snelheid te minderen.

De voor fietsers veiligste oplossing zou een fietspad zijn aan weerszijden van de Raadhuisweg, maar dan zouden er nogal wat bomen moeten sneuvelen. In de voorkeursvariant zullen er nog steeds bomen gekapt of verplaatst moeten worden, maar minder dan met twee fietspaden aan weerszijden, meldt het college.

Qua financiële investering ontlopen de varianten elkaar enigszins. De voorkeursvariant met de microrotonde is het duurst: circa 474.000 euro. Variant 2, met fietspaden aan twee zijden van de Raadhuisweg, zou ongeveer 454.000 euro kosten. De derde variant, zonder microrotonde, maar met een aangepaste kruising, is het goedkoopst: circa 431.000 euro. De gemeenteraad besloot uanniem te kiezen voor de duurste oplossing, dus met een microrotonde op de kruising met de Lageweg en de Burgumerdaam.

Initiatiefnemer Peter van de Hoef is ingenomen met het resultaat, na enkele jaren lobbyën voor een veiliger situatie: "Onlangs zijn hier nog een paar ongevallen geweest. Doordat fietsers vrij onverwacht de weg op rijden, ontstaan gevaarlijke situaties. We hebben wel gevraagd om extra maatregelen bij de uitrit van het gemeentehuis."