Onderaannemer Jan van Wijk houdt het leegpompen van het oude riool in de Kloosterlaan in de gaten.
Onderaannemer Jan van Wijk houdt het leegpompen van het oude riool in de Kloosterlaan in de gaten. Foto: Actief Media

GMB vernieuwt riool in oostelijk Burgum

GMB Rioleringstechnieken B.V. vernieuwt momenteel het riool in de Ymkersstrjitte en de Kloosterlaan in Burgum. Dit gebeurt met de zogenoemde kousmethode. Door in het bestaande riool een kunststofbuis aan te brengen, die vervolgens vol te blazen met lucht en uit te harden met uv-licht, ontstaat een compleet nieuwe rioolleiding binnen het oude riool.

Maar voor het zo ver is, moet eerst het oude riool leeggepompt en schoongemaakt worden. Dat laatste is waar GMB donderdag 9 september mee bezig was in de Kloosterlaan. "Met behulp van een digitale camera controleren we of het riool schoon is", vertelt medewerker Jan Versteeg.

Na het aanbrengen van de nieuwe kunststofkous, en na het uitharden, worden de huis- en kolkaansluitingen weer geopend. Dankzij deze methode hoeft een straat niet opengebroken te worden en blijft eventuele overlast tot een minimum beperkt. De totale looptijd van het project is ongeveer vijftien weken (16 augustus tot 12 november 2021), meldt de website van GMB Rioleringstechnieken BV: "We brengen dan acht 'kousen' aan en renoveren 18 putten."

Afvoer boven Schoolstraat

Het afval- en regenwater wordt met een pomp (met een capaciteit tot circa 800 kuub per uur) overgepompt. Hiervoor zijn meerdere pompen en een bovengrondse persleiding (afvoerbuis rond 30 cm doorsnee) noodzakelijk. Die 'hangt' momenteel boven de Schoolstraat.

Tijdelijk stankoverlast mogelijk

"Het aanbrengen van de kunststof kousen kan zorgen voor een onaangename chemische geur in de straat (stank). Deze is tijdelijk van aard en zal met een paar uur verwaaien. Wc's en waterafvoer zijn mogelijk gedurende korte periodes niet te gebruiken. De bewoners ontvangen drie dagen vooraf een brief hierover, aldus de website van GMB.

Aansluiting tijdelijk dicht

Op de betreffende dag kunnen de aanwonenden "af en toe handen wassen, naar het toilet en doorspoelen; maar we willen u vragen dit zo weinig mogelijk te doen. U kunt dan geen gebruik maken van de douche, wasmachine en vaatwasser."