Voorzitter Rits van der Ploeg en coördinator Marleen Schaap van Stichting Terp Hegebeintum bij de elf meter lange boorkern in het kennis- en informatiecentrum. Scan de QR-code voor een video.
Voorzitter Rits van der Ploeg en coördinator Marleen Schaap van Stichting Terp Hegebeintum bij de elf meter lange boorkern in het kennis- en informatiecentrum. Scan de QR-code voor een video. Foto: Actief Media

Nieuwe kennis- en informatiecentrum Terp Hegebeintum geopend

Op dinsdag 10 augustus is het nieuwe kennis- en informatiecentrum van Terp Hegebeintum geopend. Hierin zijn een museum, een museumwinkel, museumcafé en een expositieruimte gevestigd. Voorzitter Rits van der Ploeg van Stichting Terp Hegebeintum is enorm content met het nieuwe onderkomen. “Wy binne tige grutsk op ús nije gebou. Us âlde besikerssintrum wie skjin oan ein. It lekte oan alle kanten en der siet noch inkeld glês yn.” 

Het modern vormgegeven pand dat is ontworpen door TWA Architecten vormt een fraai contrast met de Romaanse kerk op de terp, maar gaat door de zwarte houten gevelbekleding tegelijkertijd goed op in de omgeving. Vanuit de expositieruimte, waar nu werk hangt van waddenschilder Geurt Busser, zijn er prachtige zichtlijnen op de terp en de kerk.

Bezoekers kunnen in het kennis- en informatiecentrum terecht voor meer verdieping over terpen in het algemeen en uiteraard de geschiedenis van de bijna negen meter hoge terp in Hegebeintum. In het museum is er een prominente plaats voor een elf meter lange boorkern. Toen in 2015 de fundering van de kerk is verstevigd omdat de toren verzakte, zijn er op de plaatsen van twee funderingspalen boringen verricht. De boorkernen zijn geconserveerd en een helft van één van beide (een dwarsdoorsnede) is nu te bezichtigen. Bij de boorkern zijn voorwerpen te zien die in de grond zijn gevonden. “Us archeolooch Johan van Gent hat dit allegeare sa moai makke en hy wit der ek alles fan fansels. Hy hat ek de teksten derby makke, tegearre mei Jelle Arjaans, ien fan ús besjoersleden”, legt Van der Ploeg uit. 

Volgens de voorzitter had het pronkstuk van de collectie eigenlijk 'Beitske' moeten zijn. Deze terpdame is in de zevende eeuw begraven in een uitgeholde eikenboom op de terp. "Hiel 'kurieus', omdat der hjir hast gjin beammen stienen. It moat dan ek wol in belangryk persoan west hawwe." De boomkistdame is nu één van de topstukken van het Fries Museum. "Se hat hjir foar in exposysje wol ris 'út fan hûs west', mar wy hienen har hjir wol graach permanint hawwe wollen fansels." Toch is er ook zonder Beitske genoeg te zien in het museum. Daarnaast kan er onder leiding van een gids een bezoek worden gebracht aan de kerk op de terp, waar de rijkste collectie rouwborden van Nederland te bezichtigen is.

Coördinator Marleen Schaap wijst erop dat het dorp Hegebeintum de komende tijd nog verder wordt verfraaid. "Oan de hiele omjouwing sil yn de twadde fase fan it projekt oandacht bestege wurde. Der komt nije ferljochting by’t tsjerke en der wurde noch nije buordsjes en bankjes pleatst."