Directeur Nieske Ketelaar in de binnentuin van het Museum Dr8888. Naast haar een kunstwerk van Verkade, 1971: 'Vader en moeder met slingerend kind.'
Directeur Nieske Ketelaar in de binnentuin van het Museum Dr8888. Naast haar een kunstwerk van Verkade, 1971: 'Vader en moeder met slingerend kind.' Foto: Actief Media

Museum Dr8888 vraagt om meer armslag

De huidige situatie van Museum Dr8888 in het voormalige klooster aan het Museumplein kan zo niet blijven. Dat stelt niet alleen directeur-bestuurder Nieske Ketelaar, dat onderschrijft ook het college van b. en w. van Smallingerland, in de Kadernota 2022-2025.

"Wy binne te krap húsfeste, mei te min mooglikheden foar publyksaktiviteiten. Hielendal no't ús besikers ûnderling 1,5 meter ôfstân hâlde moatte", zegt Ketelaar.

Ze leidt de verslaggever van weekblad Actief met genoegen rond, trots op de vaste collectie, met als kern het werk van de Drachtsters broers Evert en Thijs Rinsema en andere Dada-kunstenaars, zoals Theo van Doesburg, maar ook werk van vele andere kunstenaars. "Sa'n santich prosint fan de kolleksje is eigendom fan de gemeente Smellingerlân. Dan ferwachtsje ik fan de gemeente ek it nedige omtinken foar it goed bewarjen en toanen fan dy kolleksje."

Ze stelt dat de eisen die vandaag-de-dag worden gesteld aan het museum, dusdanig zijn dat het gebouw hier niet meer aan voldoet. "Bygelyks by grutte skilderijen moat men ek op wat gruttere ôfstân stean kinne om se te besjen. Dat kin by ús amper of net."

Een ander punt is de ietwat geïmproviseerde klimaatbeheersing: in bijna alle expositieruimtes maken de betreffende apparaten nogal wat geluid. "Dat is net befoarderlik foar in noflike en gastfrije sfear", merkt Ketelaar op.

Als gevolg van de coronamaatregelen mocht het museum geruime tijd geen publiek ontvangen. Dat mag nu weer, "mar wol mei it yn acht nimmen fan de 1,5 meter ôfstân! Dan sjochst dat der eins fierstente min rûmte is om publyk by bygelyks lêzingen goed ûntfange te kinnen."

Kortom: ze zou het museum het liefst ter plekke willen uitbreiden. "Wy sitte moai yn 't sintrum. Wy binne fan belang foar rekreaasje en toerisme, foar in goed leef- en festigingsklimaat. Wy sette ús ek mei súkses yn foar ekstra ynkomsten. Dan ferwachtsje ik fan de gemeenteriied ek erkenning fan it belang fan dit museum. Dy erkenning mis ik noch, no't de gemeenteried dwaande is mei de 'kerntakendiskusje'."