De kinderen maken zestien kubussen die samen een insectenhotel vormen. Scan de QR-code voor een video.
De kinderen maken zestien kubussen die samen een insectenhotel vormen. Scan de QR-code voor een video. Foto: Actief Media

Schoolkinderen in Earnewâld maken insectenhotel

De kinderen van de Master Frankeskoalle in Earnewâld waren vrijdagmiddag druk in de weer met hout, riet, bamboe, dennenappels en oude dakpannen. Ze maakten samen zestien kubussen die samen een insectenhotel vormen. Deze worden komende vrijdag, 18 juni, geplaatst.

Het maken en plaatsen van de insectenhotels is een initiatief van Stichting Ljochtstill. Voor LF2018 zette de stichting het kunstproject Ljochtstill op, dat de focus legde op de waarde van het landschap, stilte, identiteit, kwetsbaarheid en kunst. Sinds vorig jaar springt Ljochtstill in de bres voor biodiversiteit, legt bestuurslid Siebrig Koopmans uit. “Bermen hjir bûten Earnewâld hawwe wy ynsiede mei in siedmingsel út de Alde Feanen fan blommen dy’t hjir yn de buert foarkomme.” De leerlingen van de Master Frankeskoalle hebben vorig jaar geholpen met het inzaaien.

De eerste resultaten zijn volgens Koopmans veelbelovend. “Wy hawwe sjoen wat der no yn de bermen opkomt. Ek ien fan it Fryske Gea hat meisjoen om te bepalen: ‘wat hat it no opsmiten?’ Wy seagen al koekoeksblommen, dy kamen hjir oars net mear yn de bermen foar en de ‘gele ratelaar’ is ek al sinjalearre. It liket wol oan te slaan.”

Het insectenhotel komt midden in Earnewâld te staan, vlakbij het havenkantoor. “In goed plak yn de sinne. Goed te sjen, mar sûnder dat minsken der lêst fan hawwe.” Bij de insectenhotels wordt een bloemperkje aangelegd. Daarnaast hebben de schoolkinderen fleurige gekleurde vlinders gemaakt, die er bij komen te staan. “Wy wolle ek sjen hoe’t wy it doarp moaier meitsje kinne. Dêrom hawwe wy ein ferline jier blombollen plantte, om ek midden yn it doarp wat mear blommen te krijen.”

Volgens Koopmans kan iedereen bijdragen aan meer biodiversiteit. Ze geeft de volgende tips: “Helje de tegels út de tún. Dat kin yn in hiel lytse tún al. Jo kinne hiel lyts begjinne mei gewoan in bloeiende plant. Einliks hat eltsenien dêr wol plak foar. Dat kin ek op in balkon fansels. En soargje dat it net te netsjes is. Dat jo gewoan wat rûchteguod yn de tún hawwe. Dan sjogge jo al in hiel ferskil.”