V.l.n.r.: Jordy Storm, Raynier Sijtsma en Marthijn Sijtsma: klaar voor het EK voetbal in de Kolfbaan in Burgum. "De flachjes hingje heech genôch, alle gewoane frachtweinen kinne der ûndertroch."
V.l.n.r.: Jordy Storm, Raynier Sijtsma en Marthijn Sijtsma: klaar voor het EK voetbal in de Kolfbaan in Burgum. "De flachjes hingje heech genôch, alle gewoane frachtweinen kinne der ûndertroch." Foto: Actief Media

De Kolfbaan in Burgum: klaar voor EK voetbal

Met hulp van straatgenoten hebben Marthijn en Raynier Sijtsma en hun maat (en ook straatbewoner) Jordy Storm de Kolfbaan in Burgum opnieuw in de oranje slingers en vlaggen gezet. Dat deden ze zeven jaar geleden ook, toen het Nederlandse voetbalteam voor het laatst meedeed aan een internationaal eindtoernooi.

Vrijdag 11 juni begint een nieuw Europees Kampioenschap, waar het Nederlandse voetbalteam volgens het drietal ver moet kunnen komen. "Sy krije earst trije 'maklike' tsjinstanners, dus dy earste wike moatte sy goed trochkomme kinne", zegt Marthijn verwachtingsvol.

Hij en zijn broer Raynier hebben er in elk geval voor gezorgd dat ze tijdens de eerste drie wedstrijden thuis voor de tv kunnen zitten en niet hoeven te werken. "It leafst wiene wy mei ús maten nei de Arena gien om dêr ien fan dizze wedstriden te sjen, mar as gefolch fan koroana is it tal kaartsjes lytser as normaal. Dus is it lestich om oan kaartsjes te kommen", ontdekten de broers.

De eerste drie wedstrijden zijn voor het Nederlandse team in elk geval thuiswedstrijden, die alle drie in Amsterdam worden gespeeld, op zondagavond 13 juni vanaf 21.00 uur, donderdagavond 17 juni, ook vanaf negen uur en maandagavond 21 juni, vanaf 18.00 uur.

Groot scherm buiten?

Op grote schermen de wedstrijden bekijken, zou een leuk alternatief zijn geweest voor een reis naar de Arena, maar dit is vanwege corona nog niet toegestaan. "As nei de earste trije wedstriden Nederlân trochgiet troch, dan hoopje wy dat in grut tv-skerm toch noch tastien wurdt. Dan sille wy dat hjir op de Kolfbaan ek besykje. It materiaal is der al", zeggen de broers.

Oude en nieuwe vlagjes

Ze zijn er van overtuigd dat het in elk geval goed is voor een positieve sfeer in hun straat, maar ze hopen zo ook bij te dragen aan goede prestaties van het Nederlandse team. "Wy wiene der wol wer oan ta. It wie al wer sân jier lyn dat wy de flachjes úthingje koene. De measte flachjes leine noch by ús op souder en koene sa wer brûkt wurde. Guon wiene sadanich ferâldere, dat wy dy fuortsmite moasten en dus hawwe wy der ek wat nije flachjes bykocht."