Van links naar rechts: Harry van der Meulen (werkgroep Ald Suwâld), Bareld Kootstra (Stichting Karakteristyk Tytsjerksteradiel), Paul Möhlmann (Vereniging van dorpsbelangen Suwâld), Mels Hoogendoorn (Vereniging van dorpsbelangen Suwâld), Tytsy Willemsma (wethouder gemeente Tytsjerksteradiel) en Simon Meinema (werkgroep Ald Suwâld).
Van links naar rechts: Harry van der Meulen (werkgroep Ald Suwâld), Bareld Kootstra (Stichting Karakteristyk Tytsjerksteradiel), Paul Möhlmann (Vereniging van dorpsbelangen Suwâld), Mels Hoogendoorn (Vereniging van dorpsbelangen Suwâld), Tytsy Willemsma (wethouder gemeente Tytsjerksteradiel) en Simon Meinema (werkgroep Ald Suwâld). Foto: Actief Media

Bijzondere panden uitgelicht in Suwâld

Jaarlijks trekt Suwâld zo’n tienduizend fietsers. Op de camperplaats bij de jachthaven vinden daarnaast ieder jaar zo’n duizend overnachtingen plaats. Het dorp is dus geliefd bij toeristen en dagjesmensen. Voorheen konden zij nergens informatie vinden over de geschiedenis van het dorp. Vrijdag onthulde wethouder Tytsy Willemsma daarom acht informatiebordjes die bij bijzondere panden in het dorp zijn geplaatst.

De acht bordjes zijn gefinancierd vanuit Dorpsbelangen Suwâld en moeten het heden en verleden verbinden. Hoewel het dorp maar twee rijksmonumenten heeft, staan er wel veel karakteristieke panden. Veel meer dan acht, er zijn zelfs al plannen voor nog acht bordjes. Er wordt informatie gegeven over hoe het gebouw vroeger werd gebruikt en wie de bewoners waren.

Overigens staan er niet alleen bordjes bij oude panden, maar ook op plaatsen waar vroeger een bijzonder gebouw heeft gestaan. Zo staat er een bordje op de plaats waar in 1840 de boerderij van de familie van der Meulen werd gebouwd. Twee keer brandde er op die plaats een boerderij af. Nu staat er een nieuwere woning. Verder staan er bordjes bij: de dubbele woning van de weduwe Yttje Franses Kooistra-Bergsma, het voormalige post-telegraaf-telefoonstation, de voormalige Végé winkel en bakkerij, de voormalige smederij, het voormalige eerste postkantoor, de openbare school en onderwijzerswoning en de voormalige hervormde pastorie.

Wethouder Willemsma onthulde een week eerder al elf bordjes in Hurdegaryp. Ze hoopt dat andere dorpen een voorbeeld nemen aan Suwâld en Hurdegaryp. “Einliks moatte se yn elts doarp sokke buordsjes pleatse.” Bareld Kootstra van Stichting Karakteristyk Tytsjerksteradiel vertelt hoe Suwâld vroeger een baken voor andere dorpen was. Willemsma vindt dat het dorp dat nu weer moet zijn. “Lit Suwâld krekt as froeger wer in beaken foar oare doarpen wêze.” Dorpen die ook graag informatiebordjes willen plaatsen, zijn voor tips dus welkom in Suwâld.