Bestuur en vrijwilligers van de Kleding- en speelgoedbank, van links naar rechts: Maresa van Huizen, Bianca Boonstra, Marrit Tybout en Esther van Huizen. Scan de QR-code voor een interview met Esther van Huizen.
Bestuur en vrijwilligers van de Kleding- en speelgoedbank, van links naar rechts: Maresa van Huizen, Bianca Boonstra, Marrit Tybout en Esther van Huizen. Scan de QR-code voor een interview met Esther van Huizen. Foto: Actief Media

Kleding- en speelgoedbank in Burgum sluit de deuren

Vanwege te weinig aanvoer en te weinig klandizie moet de Kleding- en speelgoedbank in Burgum haar deuren sluiten. Het zorgt voor dubbele gevoelens bij voorzitter Bianca Boonstra. Want dat de Kleding- en speelgoedbank minder klandizie heeft, betekent niet dat er minder armoede is. “Hie der gjin koroana west, dan wienen wy hjir gewoan sitten bleaun.”

Door corona moest de Kleding- en speelgoedbank twee keer voor een periode dicht blijven. Toen de deuren na de tweede lockdown weer open mochten, bleef de verwachte bezoekersstroom uit, zegt Boonstra. “Nei de simmer hienen wy sa’n fyftich oanmeldings, mar doe’t wy wer iepen mochten, kamen der mar sa’n tsien minsken. En dan sieten wy hjir mar te kofjedrinken. Mar wy moatte wol alle moannen 700 euro hier betelje. Dat jild kin dan better nei in oar goed doel.” Ze merkt dat klanten nu via andere wegen aan kleding en speelgoed komen. “Bygelyks fia famylje of fia ‘weggeefhoekjes’ op Facebook.” Volgens haar is er via social media een nieuw soort ruilhandel ontstaan. “Dan sjochst dat ien reagearret op in jongesjas, wylst dy persoan allinnich famkes hat. Dan brûke se de jas om te ruiljen tsjin in oar kleanstik dat se wol nedich hawwe.”

Secretaris Esther van Huizen beaamt de terugloop. “Wy binne al wer trije moanne iepen, mar hawwe gemiddeld mar ien of twa klanten deis. En as er dan ek gjin oanfier is, dan hâldt it op. Der wikselet wol ris wat, mar net hiel folle. De klanten dy’t hjir wol geregeld komme, binne op it lêst ek útsjoen.” In andere media werd ook gesuggereerd dat een sponsor gestopt was met steunen. Het bestuur wil dit graag rechtzetten. “Dizze sponsor is ús gewoan stypjen bleaun.”

Op 28 en 29 mei is er nog een grote verkoop van de voorraad en de inventaris. Deze is voor iedereen toegankelijk. De opbrengst gaat naar de voedselbank in Tytsjerksteradiel.