De vrijwilligers Martsje (links) en Jan leggen zonnepont Schalkediep aan in Suwâld.
De vrijwilligers Martsje (links) en Jan leggen zonnepont Schalkediep aan in Suwâld. Foto: Actief Media

Fietspontjes varen met hooguit zes personen

De Friese fietspontjes zijn weer in de vaart. Nog niet overal dagelijks, maar in elk geval in de weekeinden. Vorig jaar durfden veel fietspontjes het (eerst) niet aan, vanwege het coronavirus. In de tweede helft van het seizoen hadden veel pontjes alsnog topdrukte. Als het coronavirus geen roet in het eten gooit, lijkt dit seizoen gunstig, gelet op de vele binnenlandse toeristen.

Zondag 2 mei keek weekblad Actief bij de pontjes van Wyns (De Wynser Oerset), Suwâld (zonnepont Schalkediep) en Warten (De Oerhaal). Ze hadden het al tamelijk druk, ondanks de koude noordenwind, met af en toe een licht buitje.

Schipper Gosse Hiemstra verwelkomde in Wyns alle gasten - met of zonder fiets - met een blij gemoed. Hij is op deze fietspont één van de volgens hem ongeveer veertien vrijwilligers, die dit seizoen de pont heen en weer varen. Want dat is een kenmerk van vrijwel alle fietsponten in Fryslân: ze worden bestuurd door tientallen vrijwilligers.

Het echtpaar Wim en Jolanda Boomkamp uit Oldenzaal fietst - in een tijdsbestek van veertien dagen - de Friese Elfstedentocht, op gehuurde, elektrische fietsen. De bagage nemen ze zelf mee. "We hebben vanochtend een stukje omgefietst, voor de prachtige kerkjes en dorpjes van De Flieterpen", vertelt mevrouw Boomkamp.

Eetcafé De Winze in Wyns vaart er wel bij. Enkele gebruikers van een warme maaltijd genieten zichtbaar op het terras: dankzij een glazen schuifdeur zitten ze deze middag in de luwte. Ook het restaurantpersoneel is blij: na lange tijd mag het terras weer open.
In Suwâld klagen ze deze zondag evenmin: "De pont hat hast de hiele dei fearn", weet één van de vrijwillige medewerkers van het restaurantje - met terras - bij de pont.

In de jachthaven van Warten komt 'De Oerhaal' voor het laatst deze zondagmiddag terug van de Earnewâldster kant van het Prinses Margrietkanaal. Ook hier geldt dat het 'normale' maximum aantal passagiers gehalveerd is: van twaalf naar zes, vanwege het coronavirus. Van boord stappen - puur toevallig - twee collega-journalisten van de Leeuwarder Courant: Goos Bies en Ines Jonker.