Plat voorover of met de voeten  bijna in het water: jonge natuurfotografen in Noardburgum aan de slag.
Plat voorover of met de voeten bijna in het water: jonge natuurfotografen in Noardburgum aan de slag. Foto: Actief Media

Fotowedstrijd voor kinderen in de natuur

Maandag 29 maart gingen 24 basisschoolkinderen van De Klimstien in Noardburgum de natuur in om deze te fotograferen. Stichting KidzKlix en Brommels! namen de kinderen na schooltijd mee op pad in het Toutenburger bos aan de Dr. Ypeijlaan.

Samen met professionele natuurfotograaf Bart Stornebrink legden ze de flora en fauna in het Toutenburger bos en bij de pingo vast. Het leverde prachtige plaatjes op, van mos, verse blaadjes, bloemetjes, én van een (tevergeefs) voor al die kinderen wegvluchtende kikker! Die is overigens na een tijdje weer met rust gelaten.

De natuurfotografieworkshops zijn een fantastische manier voor de jeugd om de natuur te leren kennen en te waarderen, constateren Sigrid Keimpema namens Brommels! en Henk Pilat van Stichting Wrâldfrucht.

"It is ien fan de bûtendoar-aktiviteiten mei bern dy't noch wol kinne", zegt de meelopende en genietende Sigrid Keimpema tevreden.

Dinsdag was het de beurt aan leerlingen van CBS De Tarissing in Rinsumageast en woensdag aan leerlingen van It Holdersnêst in Harkema.

Gewapend met waterdichte cameraatjes in flitsende kleurtjes verkenden ook daar de kinderen de natuur van de Friese Wouden. Deze combinatie van leren over de planten, insecten en dieren in de eigen omgeving en hoe deze mooi vast te leggen op beeld, blijkt voor veel kinderen aantrekkelijk.

Het zijn de zogeheten KidzKlix-workshops. Ze zijn dit voorjaar het eerste wapenfeit van het Wâldpyk-bramenfestijn Brommels! Traditioneel wordt dit feest elk jaar in het vierde weekend van augustus gevierd. Dit jaar op 28 en 29 augustus. Het thema van dit jaar is ‘natuerlik ferskaat' (biodiversiteit) mei de mienskip'.

Samenwerking

Hierin werken Stichting Wrâldfrucht, Landschapsbeheer Friesland en de Friese Milieufederatie samen om de inheemse biodiversiteit in de gemeenten Noardeast-Fryslân, Achtkarspelen, Dantumadiel en Tytsjersteradiel te vergroten. Kijk voor meer informatie op www.brommelsfestijn.nl /www.dewouden.com/natuerlik-ferskaat-mei-de-mienskip/