Twee leden van het stembureau in het gemeentehuis in Burgum, achter plexiglas: Ytsje Rosier (rechts) en Dienke Wedman-Posthuma.
Twee leden van het stembureau in het gemeentehuis in Burgum, achter plexiglas: Ytsje Rosier (rechts) en Dienke Wedman-Posthuma. Foto: Actief Media

"Frijwat drokker by it stimmen as ferwachte"

De mogelijkheid om op maandag en dinsdag al een stem uit te brengen voor de Tweede Kamerverkiezingen blijkt in elk geval in Tytsjerksteradiel duidelijk in een behoefte te voorzien. Dat constateert voorzitter Dolf Visser van het stembureau in de hal van het gemeentehuis in Burgum.

Maandagmiddag drie uur was de tussenstand in Burgum: 347 stemmen. En in MFC It Maskelyn in Hurdegaryp: 310. "It rint hieltyd goed troch. Ik haw amper tiid hân foar kofje of in broadsje", zegt Dolf Visser, die maandagochtend en dinsdagochtend voorzitter is van het stembureau.

Het zijn vooral ouderen die van deze extra mogelijkheid gebruik maken. Zij hopen hiermee de drukte op de traditionele verkiezingsdag, woensdag, te vermijden. "Mar der binne ek wol jongere minsken dy't moandei al delkamen", zag Visser met eigen ogen.

Er zijn nog andere verschillen met 'normaal' dan alleen de twee extra dagen. Zeventigplussers mochten ook per post en schriftelijk stemmen; dit laatste betekent dat ze hun stembiljet afgeven in het gemeentehuis. Hier is op maandag in Burgum in elk geval weinig gebruik van gemaakt. De poststemmen moesten vrijdag 12 maart voor 17.00 uur op de brievenbus gedaan zijn.

Een ander opvallend verschil is dat de leden van het stembureau een mondkapje en handschoenen dragen, én dat ze achter doorzichtige, plastic schermen zitten. Dit alles uiteraard vanwege het nog steeds heersende coronavirus.

Een verschil dat misschien niets of hooguit weinig met corona te maken heeft, is het grote aantal partijen dat dit jaar meedoet aan de Tweede Kamerverkiezingen: in Fryslân 31 en landelijk zelfs 37. Eén van de (oudere) stemmers moppert daarover bij het verlaten van het gemeentehuis in Burgum: "Dit is hast gjjn dwaan mear. Ik hoopje dat se hjir de kommende tiid 'paal en perk' oan stelle!"

Een enkeling blijkt gedacht te hebben dat maandag en dinsdag alle stembureau's open zouden zijn, kreeg Dolf Visser te horen. "Dan hat men de ynformaasje blykber net goed genôch lêzen."