De jongste leden van Scouting De Twirre vermaakten zich zaterdag op de pingopoel aan de Dokter Ypeijlaan, vlakbij het clubhuis bij Noardburgum.
De jongste leden van Scouting De Twirre vermaakten zich zaterdag op de pingopoel aan de Dokter Ypeijlaan, vlakbij het clubhuis bij Noardburgum. Foto: Actief Media

Scouting De Twirre: groter onderkomen nodig

NOARDBURGUM - De scoutingclubs in Nederland mochten afgelopen weekeinde - zaterdag 13 en zondag 14 februari - voor het eerst in de huidige 'lockdown' weer opkomsten organiseren voor hun minderjarige leden. In Tytsjerksteradiel greep Scouting De Twirre die kans met beide handen aan. Want het groeiende tal leden snakt(e) naar buitenactiviteiten.

Vlakbij het clubhuis aan de Dokter Ypeijlaan bij Noardburgum ligt een pingopoeltje. Daar konden de jeugdleden - verdeeld in twee groepen: de jongsten eerst, de ouderen daarna - naar hartenlust schaatsen. Of spelen met sleetjes. Het ijs op de pingo bleek bovendien onaangetast door de sneeuw: het gladde, zwarte ijs kwam aan het licht toen de leiding een baantje had schoongeveegd.

Scouting is populair

Scouting is in Fryslân ondanks de coronacrisis opvallend populair: het ledental blijft groeien. De Twirre is hierop geen uitzondering. "Wy moatte wierskynlik in wachtlist meitsje”, vertelt voorzitter Rients Turkstra, “want it tal begelieders bliuwt achter by it tal leden.”
Normaal gesproken krijgen begeleiders van de jeugd eerst een – verplichte – cursus. "De âldere jongerein en oaren dy't frijwilliger wurde wolle, krije in kursus oanbean om goede begelieders te wurden. Minsken dy’t liedingjaande wurde wolle, binne wolkom om in pear kear del te kommen en te sjen hoe’t it by ús om en ta giet.”

Groter gebouw

Om in de toekomst klaar te zijn voor de ledengroei, wil Scouting De Twirre graag een groter clubgebouw aan de Dokter Ypeijlaan. "It âlde geboutsje wurdt te lyts. Mei in grutter gebou kinne wy mear aktiviteiten tagelyk hâlde en in part fan it gebou yn de fakânsje eventueel ferhiere oan oare scoutinggroepen."

Financiering zoeken

De gemeente Tytsjerksteradiel gaf al toestemming voor de uitbreiding. "No de finansiering foarinoar sjen te krijen", zegt Turkstra hoopvol. "Wy sykje sponsors en sille ek fûnsen oansprekke."

Wie meer wil weten over Scouting De Twirre kan terecht op de website https://www.scouting-detwirre.nl