Erik Meijer hoopt dat de reuring in het Burgumer winkelcentrum snel terugkeert.
Erik Meijer hoopt dat de reuring in het Burgumer winkelcentrum snel terugkeert. Foto: Actief Media

Click & collect: een lichtpuntje voor winkeliers

BURGUM - Het is zuur voor veel winkeliers. Vanaf vandaag mogen klanten via internet en/of telefonisch bestelde goederen afhalen bij de winkel, en nu is de winterkou in het land. Erik Meijer, voorzitter van de Burgumer ondernemersvereniging HIMBO verwacht dan ook niet dat het nu ineens smoordruk wordt in het centrum van Burgum. "Mar wy komme wol hieltyd tichter by it punt dat de winkels wer gewoan iepen meie."

Meijer is zelf eigenaar van de Expert-winkel in de Schoolstraat. Hier gaan de zaken via internet gewoon door. "In protte minsken hawwe troch de lockdown jild oer. Dy tillefyzje dy't in pear jier lyn einliks al te lyts wie, wurdt no ferfongen." Alle bedrijfswagens, de beide privé-auto's en zelfs de auto van Meijer senior, worden ingezet om alle pakketjes - het liefst dezelfde dag nog en anders de dag erna - te bezorgen.

Van click & collect heeft Meijer als ondernemer, maar ook als voorzitter van de HIMBO niet heel hoge verwachtingen. "It levert ekstra stappen op, der moat fjouwer oeren tusken de bestelling en it ôfheljen sitte. Dat moatst as ûndernimmer byhâlde en bewize kinne. Boppedat moatst in ôfhelbaly bûten de winkel ynrjochtsje." Van collega-ondernemers met Expert-winkels op andere plaatsen in het land, had Meijer gehoord dat sommige gemeenten een afhaalbalie voorin de winkel gedogen. Meijer is hierover met de gemeente Tytsjerksteradiel in gesprek gegaan, maar die houdt het vooralsnog bij de landelijke richtlijn om het bestelde artikel buiten te overhandigen.

Hij denkt dan ook dat de meeste mensen - zeker in deze winterse omstandigheden - ervoor kiezen producten gewoon thuis te laten bezorgen. Toch kan hij zich wel voorstellen dat veel ondernemers de lichte versoepeling als een lichtpuntje zien. "Der kin wer wat mear hannel dien wurde." Meijer ontving hiervoor ook al signalen dat de handel bij sommige Burgumer ondernemers weer wat aantrekt. "No ferskilt dit al hiel bot per brânzje fansels. Foar bygelyks kappers en horekabedriuwen bliuwt it in grut drama." Hij hoopt dat er ook voor ondernemers in die branches snel verlichting komt.

Consumenten roept hij op om lokaal te blijven winkelen. "It is hiel moai om te sjen dat safolle minsken dat dogge. Dat is fantastysk. Hâld dat fol. Dat is wat ûndernimmers der troch hinne sleept."