Jos Holman, hier bij haar woning aan de Fjildwei 27 in Jistrum, legt haar zelfgebreide sokken geregeld in de bolderkar op zoek naar liefhebbers.
Jos Holman, hier bij haar woning aan de Fjildwei 27 in Jistrum, legt haar zelfgebreide sokken geregeld in de bolderkar op zoek naar liefhebbers. Foto: Actief Media

Jos Holman uit Jistrum heeft vele hobby's

JISTRUM - Toen Jos Holman (82 jaar) na 25 jaar huwelijk - waarin ze moeder werd van twee zonen - ging scheiden van haar eerste echtgenoot, ontdekte ze dat ze eigenlijk een echte onderneemster was. Ze werd broodventer in haar woonplaats Kollum en reed dagelijks met brood in haar bakfiets naar haar klanten. De suikerbroden die ze verkocht, pakte ze in met een zelf geschreven gedicht. "Zo onderscheidde ik me."

Met het levensverhaal van Jos Holman zou je een boek kunnen vullen. Ze heeft veel meegemaakt. Zelf verwerkte ze haar ervaringen in de loop der jaren in honderden gedichten, die deels uitgegeven zijn in dichtbundeltjes. Jaar in jaar uit schrijft ze haar gevoelens, ingevingen, ontdekkingen, strijdlust, gevoel voor onrecht en de gedachtenspinsels uit haar vrije geest van zich af.

"Ze vallen me in als ik zit te breien. Of als ik trekharmonica speel, wat ik graag doe samen met mijn huidige partner Auke van der Meer. Maar ik kan ze ook bedenken als ik de woonkamer verbouw voor mijn achterkleinkind om hem ruimte te geven de wereld te ontdekken."
Natuurlijk heeft Jos Holman ook een aantal gedichten gemaakt over corona. In het filmpje (scan de QR-code) leest ze er er een voor. "Ik verveel me nooit. Ik vind zoveel leuk om te doen."

Jos Holman breidt soms een sok per dag. "Over één sok doe ik acht uur. Ik gebruik daarvoor echte Noorse wol van Scheepjes en ik heb twee verschillende patronen." Ze begon met haar brei-hobby in 2018, in het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad. Toen de 118 sokken daarvoor klaar waren, ging ze echter door. Op het moment dat ze tachtig paar thuis had liggen, werd het tijd voor actie. Jos Holman besloot huis aan huis bij de deuren langs te gaan in haar huidige woonplaats Jistrum. "Ik maak van zoiets altijd een klein theaterstukje en vraag gewoon wie er belangstelling voor heeft. Ik verkoop ze tegen kostprijs, met een kleine winst voor een goed doel."

Het is voor deze vitale oudere een heerlijke manier om onder de mensen te komen. "Dat vond ik vroeger ook leuk aan het brood venten. Je komt overal, je maakt overal een praatje en zo leer je de mensen kennen."