Terwijl Jente de online les volgt bij zijn meester, maakt zus Silke samen met moeder Klazina de overstap van het half uur stillezen naar het rekenwerk op de tablet. Midden op tafel ligt de map met de weekplanning.
Terwijl Jente de online les volgt bij zijn meester, maakt zus Silke samen met moeder Klazina de overstap van het half uur stillezen naar het rekenwerk op de tablet. Midden op tafel ligt de map met de weekplanning. Foto:Actief Media

"Ze gaan nu soepel om met schoolwerk thuis"

NOARDBURGUM - Terwijl de eerste duizenden ziekenhuismedewerkers worden ingeënt, doen Jente (10) en Silke (8), net als de meeste andere basisschoolleerlingen in Nederland, hun schoolwerk thuis. Zo verkleinen ze de kans op het verspreiden van het coronavirus. De kinderen wonen in Noardburgum en zitten op de basisschool in Jistrum.

"Het is geweldig te zien hoe ze omgaan met de situatie", zegt moeder Klazina Storm. 's Middags zijn ze vrij, maar Silke bijvoorbeeld logt ook dan wel in om te spelen met vriendinnen. Het loopspelletje Anna Maria Koekoek gaat prima online als je de ruimte waarin je speelt, filmt met je tablet.

Klazina heeft er geen moeite mee dat haar kinderen thuis schoolwerk doen. "Wij houden dit best een tijdje vol," zegt de moeder die zich gelukkig prijst dat zij en haar man Wytze een eigen bedrijf hebben, Autovakmeester Autobedriuw Noardburgum. "We houden het ritme vast en beginnen stipt om half negen. We wonen naast het bedrijf en ik neem de kinderen mee naar kantoor."

Iedere zondagavond krijgt het gezin een mail van school, met daarin de opdrachten voor de komende week: taal, rekenen en leeswerk. Iedere dag van 9.30 tot 10.00 uur heeft Jente online les en Silke moet dagelijks om 11.15 uur inloggen. Hun eigen leerkracht legt dan de opdrachten en lesstof uit, geeft een dictee of organiseert een quiz.

Veel gaat nu beter dan in maart, merkt Klazina. De online verbinding is bijvoorbeeld professioneler. "De kinderen kunnen elkaar nu allemaal zien in het programma waarin wordt lesgegeven, in plaats van slechts vier klasgenoten tegelijk. Zelf zijn we ook handiger. De online lessen worden nu gevolgd met een headset op, zo stoor je elkaar minder."

Samen met hun moeder maken Jente en Silke iedere maandagochtend een weekplanning. "In het begin van de week wil het schoolwerk vaak beter dan later in de week, dus we plannen het meeste huiswerk voor maandag, dinsdag en woensdag." Als de kinderen klaar zijn, wordt er overlegd wat ze daarna doen. "Ook dan is het handig dat wij een eigen bedrijf hebben. Moet ik zelf nog veel doen, dan kunnen de kinderen ook wel terecht bij Wytze in de garage."