Carin Roorda van vereniging NFW reikt een appelboom uit aan Bastiaan van Assen, Jorrit de Boer en Jurre Rienks van de Hamster Mieden in Drogeham. Links Nynke Zijlstra van stichting Fruit yn Fryslân.
Carin Roorda van vereniging NFW reikt een appelboom uit aan Bastiaan van Assen, Jorrit de Boer en Jurre Rienks van de Hamster Mieden in Drogeham. Links Nynke Zijlstra van stichting Fruit yn Fryslân. Foto: Vereniging NFW.

Meer fruitbomen in Noardlike Fryske Wâlden

Algemeen

Oude fruitrassen horen bij het landschap van de Noardlike Fryske Wâlden en hebben een hoge kwaliteit. Daarnaast dragen ze bij aan de biodiversiteit. Om meer fruitbomen in het gebied te krijgen, organiseerde de afdeling Achtkarspelen van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden (NFW) een actie voor haar leden.

Afdelingsleden kunnen met korting fruitbomen bestellen bij de stichting Fruit yn Fryslân. Zaterdag 22 januari 2022 reikte Carin Roorda namens de vereniging Noardlike Fryske Wâlden samen met Nynke Zijlstra van Fruit yn Fryslân vijf appelbomen uit aan de familie Krol van leer- en zorgboerderij Hamster Mieden in Drogeham.

Keuze uit drie soorten

Leden van de afdeling Achtkarspelen konden kiezen uit drie soorten: Hoogstam (hoogte en breedte 8 meter), Halfstam (hoogte en breedte 5 meter en Laagstam (3 meter hoog en 1,5 meter breed). Van de kortingsactie maakten meer dan twintig leden gebruik.

Stichting Fruit yn Fryslân is opgericht in 2004 met als doel om oude fruitrassen in stand te houden. De stichting wil een breed publiek kennis laten maken met de vele duizenden appel-, peren-, pruimen-, abrikozenrassen en andere fruitsoorten die de afgelopen eeuwen in Fryslân werden aangeplant. Hiervoor organiseert de stichting onder andere de aanplant van fruitbomen, rassententoonstellingen, entcursussen en proefevenementen. Kijk voor meer informatie op www.fruitynfryslan.nl

Meest kleinschalige deel

De vereniging Noardlike Fryske Wâlden (NFW) is een vereniging in Noordoost-Fryslân en Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden. Het overgrote deel van de bijna 800 leden, boeren en particulieren, zorgt met (agrarisch) natuur- en landschapsbeheer voor het behoud van dit bijzondere landschap en de boerenlandvogels. Het Friese deel van dit coulissenlandschap is zowel het meest westelijke als het meest kleinschalige deel van een landschap dat zich uitstrekt tot in Polen.