De kinderen van de groepen 1, 2 en 3 bij de Talentenwerkplaats met links techniek-docent Coen Berends en rechts juf Martha Bosma.
De kinderen van de groepen 1, 2 en 3 bij de Talentenwerkplaats met links techniek-docent Coen Berends en rechts juf Martha Bosma. Foto: Piet Reitsma

Scholieren Aldstjerk leren over techniek
in mobiele werkplaats

De scholieren van OBS Sinnehonk in Aldstjerk mochten afgelopen maandag een kijkje nemen in de Talentenwerkplaats. De tot werkplaats omgebouwde SRV-wagen stond in het dorp en wil kinderen in de gemeente Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel enthousiast maken voor het vak techniek.

Alleen de kleurrijke buitenkant van de bus van de Talentenwerkplaats was voor de groepen 1, 2 en 3 van de basisschool al heel interessant, zo vertelt directeur Froukje Olijve van OBS Sinnehonk. “Ze waren direct geprikkeld en nieuwsgierig door de bus. Ook de groepen 4 en 5 en later 6, 7 en 8 mochten kennis maken met de het mobiele lokaal, waarna techniek-docent Coen Berends de kinderen zelf met materiaal van alles liet doen en ontdekken in hun eigen klaslokaal.”

Bouwen

De komst van de Talentenwerkplaats past in het thema ‘Bouwen’ dat vanaf 17 januari op OBS Sinnehonk in alle groepen wordt behandeld. “Bouwen is een prachtig thema waarbij je verschillende technieken en activiteiten kunt aanbieden. Excursies en uitstapjes zijn jammer genoeg in deze Covid-19 tijd moeilijk te organiseren, maar wij benutten wel de mogelijkheden die er binnen ons dorp Aldtsjerk zijn. In het begin van dit schooljaar hadden wij ons gelukkig al ingetekend op een bezoek van de Talentenwerkplaats van de gemeente Tytsjerksteradiel”, legt Olijve uit.

Na het vertrek van de Talentenwerkplaats gaat de school nog drie dagen zelfstandig verder met technieklessen aan de hand van materialen en instructies die docent Coen Berends op de school achterlaat. “De leerkrachten kunnen dan voortborduren op wat de kinderen op maandag hebben geleerd en meegemaakt. Zo willen we ze spelenderwijs in aanraking brengen met techniek. Dat is ook het doel van het mobiele technieklokaal. We willen leerlingen opleiden in de maatschappij van de toekomst, een maatschappij waarin wetenschap en technologie in alle beroepen geïntegreerd is.” 

In de Talentenwerkplaats ontdekken kinderen die graag met hun handen bezig zijn hun eigen kwaliteiten, aldus directeur Olijve. “Het maakt ze enthousiast en geeft ze zelfvertrouwen. Het is een stukje bevestiging: ik kan ook wat en de rest van de groep ziet dat ook. In de toekomst zijn er namelijk dringend mensen nodig die hun passie en talenten kunnen en willen ontwikkelen op dit gebied. Deze Talentenwerkplaats hopen wij de komende jaren nog vele malen in te kunnen zetten voor onze lessen wetenschap en technologie. “