Wethouder Maria le Roy van Smallingerland naast een blauwe lijn op het Kyriat Onoplein. Het 'zoneparkeren' wordt hier waarschijnlijk betaald parkeren.
Wethouder Maria le Roy van Smallingerland naast een blauwe lijn op het Kyriat Onoplein. Het 'zoneparkeren' wordt hier waarschijnlijk betaald parkeren. Foto: Actief Media

Parkeren in Drachten anders, tenzij....

In en rond het centrum van Drachten is het parkeren voor bezoekers weer een dubbeltje per uur duurder, zoals was afgesproken met de gemeenteraad van Smallingerland. De blauwe zone op het Kyriat Onoplein (tussen Albert Heijn en de Lawei) wordt waarschijnlijk vervangen door betaald parkeren.

In ruil voor het betaald parkeren op het Kyriat Onoplein wordt het aantal betaald parkeerplaatsen in het centrum verminderd. Dit om ruimte te maken voor een kwaliteitsslag in het openbaar gebied. Het gaat dan onder andere om De Markt (al uitgevoerd), Raadhuisplein (minder auto's, meer verblijfskwaliteit) en de Oosterstraat. 

"Deze veranderingen voeren we door, tenzij het vanwege de coronamaatregelen nuttig is om het parkeren tijdelijk goedkoper te maken, om zo de middenstand meer tegemoet te komen", zegt wethouder Maria le Roy van Smallingerland. "Daar studeren we in elk geval op."

Het omzetten van het gratis parkeren naar betaald parkeren op het Kyriat Onoplein heeft geleid tot bezwaren van omwonenden. Le Roy: “Een aantal bezwaren hebben wij kunnen wegnemen door met de betrokkenen te overleggen. Wij hopen dat we de laatste bezwaarmakers met een tegemoetkoming over het parkeren kunnen bewegen om hun bezwaar in te trekken”, zegt de wethouder. “De herinrichting van het plein gaat pas van start, als de bezwaren zijn afgewikkeld.”

Ze beseft dat het parkeren in coronatijd er anders uit ziet dan 'normaal'. "Aanvankelijk waren het vooral jongeren die via internet spullen bestelden en lieten bezorgen. Nu hebben ook oudere generaties voor deze aanpak gekozen. De kans bestaat dat deze ontwikkeling zich deels ook doorzet na het opheffen van de beperkingen vanwege het coronavirus. Daarom blijven we het parkeergedrag secuur volgen en delen we jaarlijks deze informatie met de gemeenteraad."

Betaald parkeren op de begane grond in Drachten leverde in 2019 nog ruim 123.000 euro extra op. Maar in 2020 en 2021 sloegen de 'coronabeperkingen' toe. In 2020 scheelde dit de gemeente bijna zes ton aan inkomsten en in 2021 bijna een miljoen euro.