Maaike en Allexa
Maaike en Allexa Foto: Ingezonden

Maaike en Allexa halen geld op voor kankeronderzoek

Algemeen

Maaike de Boer (33) is de komende weken samen met haar nichtje Allexa (4) te zien op abri-posters in de gemeente Smallingerland. Ze komen beiden uit Drachten en hebben kanker in stadium 4. Met een actie willen ze geld inzamelen voor onderzoek naar kanker. Op 4 februari op Wereldkankerdag gaat Maaike 50 kilometer lopen, van het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam naar het Prinses Maxima Centrum in Utrecht.

“Er is nog zoveel kanker ongeneeslijk. Dat is de reden dat wij dit doen”, zegt Maaike over de actie. In 2014 kreeg ze melanoomkanker, een agressieve vorm van huidkanker. Bij een controle in 2019 werd er een uitzaaiing gevonden in haar heup. Vorig jaar bleken er uitzaaiingen in de beide longen te zitten. Ze blijft echter hoopvol. “Ik zit in de palliatieve fase, maar dat betekent niet dat ik uitbehandeld ben. Naast immuuntherapie krijg ik nog een experimentele behandeling met de naam NKTR-214.” Beide behandelingen werken niet rechtstreeks op de tumor, maar helpen het afweersysteem. Hierdoor zijn er minder bijwerkingen dan bij chemotherapie, al kleven er ook nadelen aan de behandelingen, legt ze uit. “Je lichaam kan overreageren en daardoor de eigen organen aantasten.” 

De behandelingen lijken bij haar aan te slaan, al blijft er veel onzekerheid. “Ik sta nu aan de goede kant van de lijn. De uitzaaiingen in de longen zijn niet meer zichtbaar op de scan, al hoeft dat niet te betekenen dat ze ook helemaal weg zijn.” Ze is blij dat de ontwikkelingen op het gebied van kankerbehandelingen zo snel gaan. “Had ik de uitzaaiingen in de longen in 2014 al gehad, dan was ik er nu niet meer geweest.” 

Allexa heeft neuroblastoom, een vorm van kinderkanker. “Ze had een bult in de buik ter grootte van een mango, deze is nu nog zo groot als een walnoot”, vertelt Maaike. De tumor moet operatief verwijderd worden, maar het is niet zeker of dit mogelijk is. “Als blijkt dat de tumor vastzit aan de alvleesklier, dan kan de tumor niet verwijderd worden. Dat zien ze pas tijdens de operatie. Ze zullen sowieso een bijnier en misschien ook een nier verwijderen. Naast gewone chemotherapie heeft ze ook ‘high dose’ chemotherapie gehad. Dit krijgt ze binnenkort nog een keer, in een nog hogere dosering.” De artsen schatten dat Allexa een overlevingskans heeft tussen de 20 en 40 procent.

Eerst zou Allexa op 4 februari een eindje meelopen met Maaike, maar ze is dan alweer in het Prinses Maxima Centrum voor behandelingen. “Ik loop dus eigenlijk naar hoe toe”, aldus Maaike, die zelf in het Antoni van Leeuwenhoek wordt behandeld. De opbrengst van de actie gaat rechtstreeks naar de onderzoekscentra van beide ziekenhuizen. Maaike is dankbaar voor de goede zorg die zij en haar nichtje ontvangen. “Wij worden zo goed behandeld, daarom willen wij iets terug doen.” Ze geeft aan dat kankeronderzoek in ieders belang is. “Iemand die de actie steunt zei tegen mij: ‘Misschien wordt er nu wel onderzoek gedaan naar iets wat ik later krijg.’”

Maaike en Allexa hebben al meer dan 20.000 euro opgehaald, hun doel is 50.000 euro. Doneren kan via: www.actievooravlfoundation.nl/actie/tejongtegenkanker. Ook hebben ze een Facebook- en Instagramaccount aangemaakt voor de actie: @tejongtegenkanker.