Van links naar rechts: wethouder Tytsy Willemsma, Theo Claassen en Simon Meinema.
Van links naar rechts: wethouder Tytsy Willemsma, Theo Claassen en Simon Meinema. Foto: Titia Claassen

Rapport ‘Ecosysteemdiensten van De Warren’

Algemeen

Op dinsdag 11 januari heeft de initiatiefgroep De Warren natuurlijk groen het rapport ‘Ecosysteemdiensten van De Warren natuurlijk groen’ overhandigd aan wethouder Tytsy Willemsma van Tytsjerksteradiel. Met het rapport wil de initiatiefgroep bijdragen aan een verantwoorde invulling van het Warrengebied.

In augustus 2020 diende de initiatiefgroep het burgerinitiatief ‘Verbinding en betrokkenheid’ in bij de gemeente Tytsjerksteradiel. Dat initiatief behelst een concrete invulling van een ecologisch verantwoorde bestemming en gebruik van polder De Warren ten westen van Burgum.

De gemeente is in oktober 2021 gestart met het opstellen van een gebiedsvisie voor De Warren waarbij naast andere partijen het genoemde burgerinitiatief ook betrokken is. De gemeente streeft erna om de visie voor de raadsverkiezingen in maart af te ronden. Om de invulling van de gebiedsvisie te ondersteunen heeft de initiatiefgroep de ecosysteemdiensten van De Warren in kaart gebracht. Dit zijn de waarden die een gebied levert, zoals productiediensten (voedsel, water en geriefhout), regulerende diensten (bodemvruchtbaarheid, koolstofvastlegging en waterberging) en culturele diensten (natuurlijk erfgoed, recreatie en habitat). In de huidige situatie levert het gebied al relevante ecosysteemdiensten. Volgens de initiatiefgroep nemen de ecosysteemdiensten na uitvoering van het burgerinitiatief op een veertiental punten soms aanzienlijk toe. Dr. Theo Claassen heeft het rapport opgesteld en met hulp van het gespecialiseerde adviesbureau Wolfs Company geschreven. Het rapport wordt aanbevolen door onder andere It Fryske Gea. 

Bij de invulling en onderbouwing van de ecosysteemdiensten is zoveel mogelijk aangesloten bij Rijks- en provinciaal beleid (voor onder meer landbouw, waterbeheer, biodiversiteit, natuur, milieu en landschap) en bovenal voor gemeentelijk beleid. Voor de gemeente betreft dit onder meer het Groenbeleidsplan, Beleidsplan bij-vriendelijk handelen, het vigerende Coalitieakkoord (met daarin onder meer de sustainable development goals), de Duurzaamheidsagenda en het ontwerp van de Omgevingsvisie Tytsjerksteradiel 2021-2040.