Wethouder Tytsy Willemsma (FNP) van Tytsjerksteradiel woont in Noareast-Fryslân.
Wethouder Tytsy Willemsma (FNP) van Tytsjerksteradiel woont in Noareast-Fryslân. Foto: Actief Media

“Tytsy Willemsma kandidaat-wethâlder Tytsjerksteradiel”

Algemeen

Huidig wethouder Tytsy Willemsma (FNP) in Tytsjerksteradiel heeft zich ook voor de komende vier jaar kandidaat gesteld als wethouder namens de Fryske Nasjonale Partij in deze gemeente. Dit meldt voorzitter Geerling Schippers namens de FNP-afdeling. Hij was zelf eerder ook wethouder in Tytsjerksteradiel.

Een verschil tussen beiden is dat Schippers binnen de gemeente woonde en woont en Willemsma in Noardeast-Fryslân woont. Ze was eerder wethouder in de toenmalige gemeente Dongeradeel, die per 1 januari 2019 deel werd van Noardeast-Fryslân. Willemsma werkte toen voor de drie noordelijke provincies als een soort ambassadeur bij Europese Unie.

De FNP in Tytsjerksteradiel is voor zover bekend de eerste partij in het verspreidingsgebied van weekblad Actief die de wethouderskandidaat bekend maakt. Willemsma heeft zich niet als raadslid kandidaat gesteld, want dan zou ze moeten beloven naar Tytsjerksteradiel te verhuizen, voor ze als raadslid kan worden geïnstalleerd. Men kan alleen raadslid zijn in de gemeente waar men woont. Dit geldt niet per se voor wethouders. Als de gemeenteraad ermee instemt, mag een wethouder buiten de gemeente wonen, waar hij of zij wethouder van is.