De ME in Kollumerzwaag tijdens de jaarwisseling.
De ME in Kollumerzwaag tijdens de jaarwisseling. Foto: Noordernieuws

Jaarwisseling in Noardeast-Fryslân verloopt ‘rûzich’

De overgang van 2021 naar 2022 is op een aantal plaatsen in Noardeast-Fryslân onrustig verlopen. In Kollumerzwaag, Marrum en Burdaard werd de Mobiele Eenheid (ME) ingezet. ingezet. In het laatstgenoemde dorp heeft de ME traangas gebruikt. Vanuit de dorpen is er kritiek op het optreden van de politie. Volgens burgemeester Johannes Kramer was de ME-inzet nodig om hulpverleners te beschermen.

“It begûn 30 desimber al yn Anjum”, geeft Kramer aan. “In groep fan sa’n 150 minsken soarge dêr foar oerlêst. Der waarden drigeminten utere en brandsjes stookt. De brânwar kaam om te blussen, mar waard hindere yn it wurk. Dat joech gefaarlike sitewaasjes, dêrom is de ME ynskeakele.”

Voor het dorp werd een noodverordening afgekondigd, geldend tot 3 januari 2022, 08.00 uur. De burgemeester vervolgt zijn betoog: “Net ien, dus wy ek net, kin tastean dat helpferlieners behindere wurde yn harren wurk. Dizze minsken komme om te helpen! Hoe kin it dan mooglik wêze dat guon minsken fan miening binne dat se de helpferlieners wol bedriigje en behinderje kinne. Ik, en mei my gelokkich de measte oare minsken, kin dêr mei myn ferstân net by. Dat dogge jo gewoan net. Punt! Dat is de grins.”

Een groep Kollumerzwagers vindt de ME-inzet echter buiten alle proporties. Zij bereiden daarom een aangifte van mishandeling voor tegen de politie, meldden zij maandag in de Leeuwarder Courant. Zij worden gesteund door bevelvoerder Albert Dantuma van de blusgroep in Kollumerzwaag. Volgens hem stond de ME al klaar om het publiek te verdrijven nog voordat de brandweer gearriveerd was.

Ook is er kritiek op het optreden van de ME in Burdaard. Zo meldt Douwe Boonstra dat hij naar de grond werd gewerkt door een ME’er toen hij naar zijn huis in Wânswert wilde vertrekken. Hij geeft aan dat hij gehoor gaf aan de volgens hem “slecht verstaanbare oproep van de ME om het vuur te verlaten”, maar hierna raken klappen kreeg en door een hond in de arm werd gebeten. Hij vertelt dat hij aangifte wilde doen op 3 januari bij de politie in Dokkum, maar dat dit niet mogelijk was. “Zij gaven aan hier niets mee te kunnen omdat ze hun collega’s niet willen afvallen en niet objectief genoeg zijn.”

Over het verhaal van Douwe Boonstra zegt politiewoordvoerder Thijs Damstra: Op yndividuele kwestjes kin ik net yngean. Dat is syn ferhaal. As kollega’s fersykje om fuort te gean, dan kin de ME optrede.” Volgens hem is aangifte doen echter altijd mogelijk. “Mar dêr moatte jo wol in ôfspraak foar meitsje. Hielendal as it om plysjeminsken giet, want dêr binne aparte prosedueres foar. Mar fansels sille wy de oanjefte altyd behannelje.”