Op de kaart de carbidlocaties waar een vergunning voor is afgegeven. In blauw de dorpen uit de editie Zuid en in rood een deel van de locaties uit de editie Midden. Scan de QR-code voor een impressie van het carbidschieten in Burgum in 2020.
Op de kaart de carbidlocaties waar een vergunning voor is afgegeven. In blauw de dorpen uit de editie Zuid en in rood een deel van de locaties uit de editie Midden. Scan de QR-code voor een impressie van het carbidschieten in Burgum in 2020. Illustratie Actief Media

Carbidschieten mag, binnen de (corona-)regels

Vuurwerk en vreugdevuren zijn vanwege de aangescherpte coronaregels tijdens oud en nieuw verboden, maar carbidschieten is toegestaan, binnen bepaalde regels. Zo moet de vergunning op tijd zijn aangevraagd en de betreffende locatie tamelijk nauwkeurig aangeduid zijn.

Binnen het verspreidingsgebied van Weekblad Actief springt het dorp Kootstertille er uit, met negen locaties waar op oudejaarsdag met carbid zal worden geknald. Ook Burgum (zeven locaties), Drachten (zes), Kollum (zes), Kollumerzwaag (zes), De Westereen, Ureterp, Opeinde en Oudega (vijf plekken) doen bij wijze van spreken hun best om op 31 december zoveel mogelijk te knallen. Dit mag veelal tussen tien uur 's ochtends en zes uur 's avonds, maar soms wordt gevraagd om vóór de duisternis te stoppen.

In Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel mag je eerder beginnen met carbidschieten, namelijk vanaf half negen 's ochtends. Maar de (melk-)bussen mogen hier maximaal veertig liter inhoud hebben, tegen vijftig in Smallingerland. De volgende regels gelden in heel Fryslân: carbidschieten mag, met maximaal vier personen. Er is dus geen publiek toegestaan. Vuurwerk en vreugdevuren zijn verboden, omdat de kans op elkaar besmetten met het coronavirus dan te groot wordt geacht.

Aanvragers moeten in Smallingerland toestemming krijgen van de eigenaar van het betreffende terrein. Ze moeten op een kaartje (digitaal) nauwkeurig de 'schietlocatie' vermelden en de contactgegevens van de organisator moeten bij de gemeente bekend zijn.
Andere regels in Smallingerland: de organisator op een locatie is altijd herkenbaar door het dragen van een fluorescerend veiligheidshesje. Geen feesten/activiteiten rondom het carbidschieten. Geen tenten, statafels of zitplaatsen. Geen verstrekking of gebruik van alcohol, lachgas of drugs. Inhoud melkbussen maximaal 50 liter.

Alleen met bal, niet met deksel

Alleen schieten met een bal, niet met een deksel. Minimaal 75 meter van woonbebouwing en 300 meter van dieren (zoals een veestal of manege).