Spitsuur op maandag-namiddag op de kruising Kaden met Torenstraat in Drachten.
Spitsuur op maandag-namiddag op de kruising Kaden met Torenstraat in Drachten. Foto: Actief Media

70+fietsers vaak slachtoffer

3 november - In Drachten en ook in Smallingerland zijn fietsende 70-plussers relatief vaak verkeersslachtoffer. Met name onder fietsers en e-bikers is hun percentage verkeerslachtoffers ruim 25 procent in de periode 2014 tot en met 2020.

De drie onveiligste wegen van Smallingerland (niet alleen wat fietsers betreft) liggen alle drie in Drachten. Het meest gevaarlijk is het traject De Drift, Vogelzang en Torenstraat. De Stationsweg komt op nummer twee. De Noorderdwarsvaart en Zuiderdwarsvaart staan samen op nummer drie.
De 'top 3' van onveiligste kruispunten: Eén: de rotonde op het 'kruispunt' van de Burgemeester Wuiteweg, Berglaan en Gauke Boelensstraat. Twee: de rotonde tussen Berglaan en de Drift. En drie: het kruispunt van de Stationsweg met de Schwartzenberglaan. Dit meldt de Anteagroup in de Risicoanalyse Verkeersveiligheid.

Er zijn nog veel 50 kilometer-wegen zonder vrij liggende fietspaden. In de woonwijken nodigen veel 30 kilometer-wegen nog uit tot sneller rijden. Op kruisingen kunnen verhoogde plateaus, net als bij 50 km-wegen, de snelheid beperken.