Marinus van de Velde in de brandweerkazerne aan de Aldlânsdyk in Leeuwarden.
Marinus van de Velde in de brandweerkazerne aan de Aldlânsdyk in Leeuwarden. Foto: Actief Media

"Brandweer Fryslân 84 % op tijd"

6 oktober - Adjunct-commandant Marinus van de Velde jr. van Brandweer Fryslân is een tevreden mens. “De brandweer komt in 84 procent van de gevallen dat een korps wordt opgeroepen, op tijd. Daar ben ik trots op.”

Op tijd arriveren houdt in: binnen een bepaalde, van tevoren afgesproken, opkomsttijd. "We kijken dan niet naar de gevolgen. Maar het belangrijkste is uiteraard dat we mensenlevens redden. Daar kunnen de inwoners van Fryslân zelf ook aan meewerken, bijvoorbeeld door rookmelders in huis en op het werk op te hangen!”

De Friese brandweer heeft momenteel 65 korpsen en brandweerposten. Dat worden er 66, als ook het korps van Oudega (Smallingerland) volledig klaar is voor het ‘echte' werk. "Dat er een brandweerpost bij komt, is uniek, zelfs in heel Nederland!”

Vrijwilligers nodig

Een optie om alle vrijwilligers optimaal in te kunnen zetten, is beter te registreren waar zij werken. "Iemand die in een andere plaats werkt dan waar hij of zij woont, zou ook bij het korps in die werkplaats als ‘opstapper' ingezet moeten kunnen worden. Dat willen we nog verder uitbreiden.”