Inspreker Sjoerd de Hoop (Doarpsbelang Hiaure/De Lytse Jouwer) pleit voor het tweetalige bord voor zijn dorp. De raad koos voor 'Hiaure'.
Inspreker Sjoerd de Hoop (Doarpsbelang Hiaure/De Lytse Jouwer) pleit voor het tweetalige bord voor zijn dorp. De raad koos voor 'Hiaure'. Foto: Actief Media

Raad snel klaar met 'plaknammen'

14 juli - De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân was donderdag 8 juli snel klaar met het 'plaknammebeslút'. Achter de schermen hadden de raadsleden van de coalitiepartijen een oplossing bedacht om het verzet uit drie dorpen tegemoet te komen.

Aalsum blijft daarom Aalsum en wordt geen Ealsum. Waaxens blijft met een x, in plaats van met ks in het Friestalige Waaksens. En De Lytse Jouwer houdt z’n Nederlandstalige naam Hiaure.

Alle aanwezige raadsleden gingen akkoord met de drie wijzigingen van het collegevoorstel. Daarmee stemden ze ook in met de niet-Friestalige namen in het Westerkwartierse deel van Noardeast-Fryslân: Warfstermolen, Munnekezijl en Burum, in plaats van de Friestalige namen Warfstermûne, Muntsjesyl en Boerum. Dit op nadrukkkelijk verzoek van inwoners van die dorpen.

Als er geen politieke, juridische, bureaucratische of financiële kink meer in de kabel komt, worden de (deels Friestalige) officiële namen per 1 januari 2023 ingevoerd. De totale kosten worden geraamd op maximaal 448.000 euro. De plaatsnaamborden worden geleidelijk vervangen.