Tijdelijk wethouder Fedde Breeuwsma (FNP) stapt niet op, als de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân donderdag 8 juli anders besluit over de plaatsnamen dan het college voorstelt.
Tijdelijk wethouder Fedde Breeuwsma (FNP) stapt niet op, als de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân donderdag 8 juli anders besluit over de plaatsnamen dan het college voorstelt. Foto: Actief Media

"De ried hat it lêste wurd oer de plaknammen"

23 juni - Op donderdag 8 juli neemt de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân waarschijnlijk het besluit over al dan geen wijziging van plaatsnamen in deze gemeente: van Nederlands- naar Friestalig. 

Het college van B en W adviseert de namen van de dorpen in het oostelijke deel van de gemeente niet Friestalig te maken, omdat in dat deel een niet-Fries (Nedersaksisch) dialect wordt gesproken. Uit drie andere, kleine dorpen komt verzet tegen het collegevoorstel: de inwoners van Waaxens willen die naam graag behouden, in plaats van het Friestalige Waaksens. Dat voorkomt verwarring met het andere dorp Waaksens in Súdwest-Fryslân. Bewoners van Hiaure hebben bezwaren tegen 'De Lytse Jouwer', op historische gronden. Dit geldt ook voor bewoners van Aalsum, die de naam van hun dorp liever niet veranderd zien worden in het Friestalige Ealsum.

Uit Kollumerzwaag/Veenklooster kwamen ook bezwaren, maar die lijken niet door het hele dorp gedeeld te worden, tegen Kollumersweach/Feankleaster.
Tijdelijk wethouder Fedde Breeuwsma (FNP), die zijn partijgenoot Pytsje de Graaf-van der Meer vervangt (zij is ziek), zegt zich hoe dan ook neer te zullen leggen bij wat de gemeenteraad besluit. "De ried is baas. Tweintich jier lyn hie ik miskien sein: 'Ik stap op as de ried ús foarstel net oernimt', mar ik bin âlder wurden en mear relativearjend."

Harmonisatie na fusie

De wijziging van de plaatsnamen is volgens Breeuwsma in wezen een vorm van harmonisatie als gevolg van de fusie van de drie gemeenten Ferwerderadiel (Friestalige plaatsnamen), Dongeradeel en Kollumerland c.a. (beide met Nederlandstalige plaatsnamen). De burgemeesters van die drie gemeenten en de provincie Fryslân spraken voorafgaand aan de fusie al met elkaar af, dat de positie van het Fries vooruit zou moeten gaan als gevolg van de fusie.

"Mar nei de fúzje hat de ried sitten te sliepen; ik ek", zegt Breeuwsma, die tot voor kort (twintig jaar achtereen) raadslid was. "Doe hie dy ôfspraak ek fuortdaliks útfierd wurde kinnen. Moai is wol dat de kosten, heechút fjouwer ton, betelle wurde út de fúzjepot. Dat jild krigen wy fan it Ryk."