Afbeelding
Foto: Noordernieuws/De Vries Media

Grote brand bij Van der Wal Hout

20 mei - Bij een zeer grote brand in Noardburgum zijn de loods van Van der Wal Hout en een nabijgelegen woning volledig verwoest. Vanwege de grote rookontwikkeling is er een NL Alert ingezet. Aan omwonenden is geadviseerd ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te schakelen. 

Rond 12.00 uur kwam de melding bij de brandweer binnen. Binnen enkele minuten werd er opgeschaald naar 'zeer grote brand'. Maar liefst twaalf blusploegen zijn opgeroepen uit Burgum, De Westereen, Harlingen, Anjum, Grijpskerk, Buitenpost, Surhuisterveen, Giekerk, Zuidhorn, Dokkum, Leeuwarden en Drogeham. De gehele Woudweg is door de politie afgesloten. Al snel sloeg de brand vanuit de loods over naar een nabijgelegen woning, tussen het bedrijfspand en de provinciale weg. Dit huis met rieten dak is volledig verwoest. 

Een verslaggever meldt dat er ruim 600 zonnepanelen op het dak zijn ontploft. De politie heeft boeren opgeroepen om hun vee niet te laten grazen totdat er verder onderzoek is gedaan. Er zijn sporen van zonnepanelen in de omgeving gevonden en er zijn mogelijk zware metalen vrijgekomen.