Het tweede team van jongens onder 12 jaar van FC Burgum is minstens zo blij met de prijs als twee vrijwilligers: gastheer Age Tolsma (linksachter) en jeugdtrainer Jan van Arkel.
Het tweede team van jongens onder 12 jaar van FC Burgum is minstens zo blij met de prijs als twee vrijwilligers: gastheer Age Tolsma (linksachter) en jeugdtrainer Jan van Arkel. Foto: Actief Media

Nije Westermar wint landelijke prijs

22 april - Sportcentrum De Nije Westermar in Burgum is landelijk verkozen tot ‘Sportaccommodatie van het Jaar 2021’. De accommodatie is gerealiseerd door samenwerking tussen de gemeente Tytsjerksteradiel, burgerinitiatief Westermar, FC Burgum en onder andere architect Pieter Schievink (Alynia Architecten).

De jury waardeert naast de duurzaamheid het realiseren van 'de Hûskeamer'. “Een initiatief waarin het sociale aspect mooi naar voren komt.” Projectleider van het nieuwe sportcomplex Jaap van Bruggen en voorzitter van FC Burgum Dirk van der Woude namen de prijs op donderdag 22 april in ontvangst.

Mede door de 600 zonnepanelen op het dak is de Nije Westermar volledig energieneutraal. De gevelstenen zijn gemaakt van restpartijen. Dat geeft het complex een unieke uitstraling. "Wy hawwe socht nei wat leveransiers op foarried hiene en dêr it ûntwerp fan de gevel op basearre", zegt architect Pieter Schievink van Alynia. Ook wordt er gebruik gemaakt van warmtepompen en bevatten de kleedkamers waterbesparende douches. In de multifunctionele sportaccommodatie is tevens de fysiotherapie gehuisvest.