Kamp Morra met nog maar een deel van de poppen is al een indrukwekkend gezicht.
Kamp Morra met nog maar een deel van de poppen is al een indrukwekkend gezicht. Foto: Actief Media

Meer dan 4000 poppen in Kamp Morra

31 maart -  Tientallen vrijwilligers zijn begonnen met het plaatsen van 4222 poppen in Kamp Morra. Deze verwijzen naar de ruim 4000 kinderen die zonder ouders in vluchtelingenkampen verblijven aan de rand van Europa. Het schilderachtige dorpje Morra en de trieste poppen vormen een schril contrast.

De afgelopen weken hebben zo'n 2000 poppenmakers fanatiek poppen gemaakt. Deze komen in een weiland bij Morra te staan. "Ast bern hast, kinst it hjir dochs net mei iens wêze?", zegt een vrijwilligster, die net een pop in elkaar zet. Een ander zegt: "Elk bern fertsjinnet it om by de âlders te wêzen." Iedereen die Kamp Morra binnenloopt wordt geraakt.

Wini Weidenaar is samen met Elizabeth Pilat, Marian van Voorn en Sharon Postma, initiatiefnemer van Kamp Morra. Zij merkt dat de poppen de vluchtelingencrisis ineens tastbaar maken en het gesprek erover op gang helpen. "It liket sa fier fuort, mar no ynienen komt it hiel tichtby. Dêrneist, wêrom soe it hjir net barre kinne? De minsken yn Grikelân hawwe der ek net by stilstien dat soks barre koe. It is in hiel goed momint om efkes te reflektearjen."