Energiecentrale van Engie aan de Burgumer Mar.
Energiecentrale van Engie aan de Burgumer Mar. Foto: Actief Media

"Recreatie in plaats van Engie-centrale"

20 januari - Er komt geen elektriciteitskabel tussen een nieuw windpark op de Noordzee en Burgum. Minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) koos (kort voor zijn aftreden vanwege de kindertoeslagkwestie) voor het tracé Eemshaven-West. Dit is donderdag 14 januari 2021 bekend gemaakt.

Het tracé naar de Eemshaven-West heeft onder andere als voordeel dat het door een dunbevolkt gebied gaat en dat het in vergelijking met diverse andere tracés minder complex is. Qua kosten is dit tracé een 'middenmoter', aldus het ministerie. De PvdA in Tytsjerksteradiel is blij met deze keuze. Deze fractie vindt dat de elektriciteitscentrale van Engie, waar 'Net op Zee' zo ongeveer uit zou zijn gekomen als de keuze op 'Burgum' was gevallen, moet worden vervangen door een gebied voor dagrecreatie en open zwemgelegenheid. De raad nam vorig jaar een motie aan met die strekking.

Bovendien vroeg de raad toen aan het college van B en W van Tytsjerksteradiel, met de directie van Engie in gesprek te gaan over de toekomst van de elektriciteitscentrale. De centrale wordt nu alleen nog incidenteel ingezet. PvdA-raadslid Peter van de Hoef vraagt in de gemeenteraad van 21 januari 2021 wanneer het college met de directie van Engie gaat overleggen.