Klaas Henstra toont in zijn antiekwinkel een bord van Japanse makelij.
Klaas Henstra toont in zijn antiekwinkel een bord van Japanse makelij. Foto: Actief Media

Klaas R. Henstra (78) in het harnas gestorven

Algemeen

De Burgumer oud-onderwijzer en auteur van 14 geschiedenisboeken Klaas R. Henstra (78) is Tweede Kerstdag 2021 overleden. In oktober dit jaar opende hij nog een antiekzaak aan de Lageweg in Burgum.

“Ik ha 400 oant 500 lêzingen jûn en 14 boeken skreaun. Der komt noch wol in fyftjinde boek, mar ik hie ferlet fan wat oars. Mei de lêzingen bin ik ophâlden”, vertelde hij in oktober aan weekblad Actief. Dat vijftiende boek, over Burgumer Zilver, zal hij niet meer kunnen schrijven.

Omdat hij ook kleiner wilde wonen, vond hij na enig zoeken een geschikt pand om wonen én werk te kunnen combineren: een antiekzaak aan de Legewei 3 in hartje Burgum. “Dy hannel yn antyk doch ik eins al tritich jier, mar dat wie foaral foar my sels. It is no tiid om it wat better oan te pakken, mei in winkel en moaie fitrines. Dat is slagge!” Het waren onder andere Margreet Eversen en Siebenga die Henstra hielpen met het opstarten van de nieuwe antiekzaak. Of de zaak kan blijven bestaan, is zeer de vraag.

Zowel in als buiten het streekmuseum (nu: Observeum) in Burgum werkte Henstra veel samen met Margreet Eversen. Dat gold zowel voor het eerste boek: ‘Anne Tjibbes van der Meulen (1862-1934), het Indisch Museum terug’ (1991), dat ze samen schreven, als ook voor het laatste, over de historie van Burgum (2017). Daarin bedankte Henstra in het voorwoord ‘in het bijzonder’ Schelte de Beer (archivaris gemeente Tytsjerksteradiel), Margreet Eversen, Hinke Hoogland, Wies Kooistra en Siebe Siebenga.

Pieter Mudstra
Henstra had niet alleen oog voor de archeologie, maar ook voor collega-amateur-archeologen. In 2012 publiceerde hij een biografie over ‘stientsjesiker’ Pieter Mudstra (1901-1990) van Sumarreheide. Die werkte tijdens de Tweede Wereldoorlog samen met de archeoloog dr. Johan Christiaan (Assien) Bohmers, die archeologisch onderzoek deed in Bohemen en Moravië en Mudstra daar ook bij betrok. Beiden zijn gestraft voor die samenwerking met de Duitsers, maar Bohmers kreeg in juni 1947 zijn baan aan de Rijksuniversiteit Groningen terug. Mudstra moest echter “in de werkverschaffing op een houtje bijten”, noteert Henstra. Het tekende zijn oog voor ‘de kleine man’.