Wanneer de Lelylijn langs de A7 komt te liggen, betekent dit dat bij Beetsterzwaag een deel van oude bossen moet wijken.
Wanneer de Lelylijn langs de A7 komt te liggen, betekent dit dat bij Beetsterzwaag een deel van oude bossen moet wijken. Foto: Sietse de Boer

Serie achtergrondverhalen over Lelylijn en
deltaplan: ‘Heb direct oog voor de natuur'

Weidse landerijen, plattelandse rust en de kleur groen zover het oog reikt. Voor de doorsnee Fries is de natuur een van de belangrijkste kwaliteiten van de provincie. Met het deltaplan en de aanleg van de Lelylijn hopen bestuurders Friesland 'economisch vitaal' te houden en toekomstbestendig te maken door nieuwe inwoners aan te trekken. Maar wordt daarbij het behoud van natuurlijk schoon en de dierbare rust gewaarborgd? 

Ecologisch onderzoeker Eddy Wymenga: "It belangrykst is dat de natuer betiid in plak krijt yn de ôfwaging." Er liggen nog wel een paar uitdagingen. Indien het tracé van de Lelylijn inderdaad de A7 volgt, dan loopt de spoorlijn door het zwaar beschermde Natura 2000 gebied Van Oordt’s Mersken. Voor ganzen is het een aangewezen overwinteringsgebied, voor de kemphaan en het paapje een aangewezen broedgebied. 

Maar ook de geplande bouw van tienduizenden woningen baart zorgen. "Der wurdt sein dat dy 45.000 wenten foar it grutste part 'ynbreide' wurde. Dat wol ik earst wolris swart op wyt sjen”, aldus Henk de Vries, directeur van It Fryske Gea. De natuur staat centraal in de laatste van een serie van vijf artikelen die Actief Media online publiceert over de achtergronden van de Lelylijn en het bijbehorende Deltaplan voor het noorden op de ontwikkelingen in Zuidoost-Fryslân.