De finalisten van 'Futureproof', met als winnaars Walat Khalil (bruine bloes) en Navid Nazemi (blauwe trui).
De finalisten van 'Futureproof', met als winnaars Walat Khalil (bruine bloes) en Navid Nazemi (blauwe trui). Foto: Ingezonden (Frank de Wilt)

'Stefkoekje' wint 'Futureproof' bij Friese Poort

Tien weken lang volgden studenten van ROC Friese Poort, vestiging Drachten een intensief trainingsprogramma van Futureproof. Zij leerden om met ‘impact’ te ondernemen op sociaal en duurzaam gebied. Het resultaat van dit programma presenteerden de studentenvrijdag 17 december 2021 in de Drachtster Sluisfabriek. De studentenonderneming Stefkoekje kwam als winnaar uit de bus.

Het programma van Futureproof behelst onder andere pitch- en marketingtrainingen. Ook waren er workshops van Alzheimer Socks en Ragnarøk Clothing. Dit zijn twee organisaties die niet bestaan om geld te verdienen, maar om de wereld een beetje mooier te maken. Met dat doel moesten de studenten hun eigen onderneming opzetten.

In totaal waren er drie start-ups. @vice kwam met het idee om basisscholen te verduurzamen. @vice is een bureau dat advies geeft aan basisscholen om te verduurzamen. Dit is opgezet door: Sybe Bruining, Hendrik Bruinsma, Celine Radersma, Jelmer Post en Nick van der Wende. Dit bedrijf wordt door Sybe en Hendrik doorgezet: zij gaan computers een nieuw leven geven, met als doelgroep: mensen met een kleine portemonnee.

Greenwood Clothing is opgezet door Martijn Smid en Silas Bolle. Hun doel: duurzame bedrijfskleding. Door tijdgebrek krijgt dit eerst geen vervolg, maar er is wel alweer een bestelling gedaan! Dus wie weet?

De uiteindelijke winnaar, Stefkoekje, heeft als doel: gezond en veilig eten. De beide bedenkers produceren een koekje met zoetstoffen uit de Steviaplant als natuurlijke suikervervangers. Om ‘lekker en duurzaam bij de koffie te kunnen eten.' Navid Nazemi en Walat Khalil, bedenkers van Stefkoekje, hebben inmiddels contact met Brownies en Downies in Drachten en zien kansen bij supermarkten en evenementenorganisatoren om hun product verder te vermarkten. Klaas van der Meulen zal hen namens Friese Poort verder begeleiden.

Jurylid Trea Westra hoopt het Stefkoekje in de Sluisfabriek bij de koffie te kunnen reserveren als 'Drachtster delicatesse'.