Het Raadhuisplein in Drachten.
Het Raadhuisplein in Drachten. Foto: Sietse de Boer

Serie achtergrondverhalen over Lelylijn en deltaplan: "Zoeken naar tienduizenden woningen"

Als het aan de bedenkers van het deltaplan ligt, is er in 2040 niet alleen voldoende en betaalbare woonruimte voor de huidige Friezen, maar ook voor de terugkerende Friezen en een flink aantal nieuwe bewoners van buitenaf. Dan is het wel nodig veel en rap te bouwen.

Het deltaplan spreekt maar liefst over 45.000 woningen extra. De gemeente Smallingerland en Heerenveen willen elk tienduizend voor hun rekening nemen, Opsterland noemt geen cijfers. Economisch geograaf Daniël Depenbrock ziet vooral kansen voor de bestaande dorpen en steden. "Met zo'n deltaplan zet het Noorden zet druk op de ruimte. Pas dan krijg je voldoende programma om versleten plekken te herontwikkelen." 

Depenbrock kijkt daarbij ook naar wat hij transformatiegebieden noemt: meubelboulevards en versleten bouwterreinen. De lage grondprijzen zetten in het Noorden echter een rem op herontwikkeling van plekken. "In Amsterdam of in Groningen-stad betaal je de hoofdprijs voor elke vierkante meter, dus die gebruik je wel. Buiten zulke steden is de ruimtedruk veel lager en is echt lef en creativiteit nodig om in te breiden." 

De woningbouw staat centraal in aflevering vier van een serie van vijf artikelen die Actief Media online publiceert over de achtergronden van de Lelylijn en het bijbehorende Deltaplan voor het noorden op de ontwikkelingen in Zuidoost-Fryslân.