Links de meest westelijke rij zonnepanelen op Gariperhoeke. Rechts is nog ruimte voor ongeveer 570 panelen. De drie mannen zijn, v.l.n.r.: Oebele Hedzer van der Woude (bestuurslid EKG), medewerker Jacob Miedema en voorzitter Gjalt Benedictus.
Links de meest westelijke rij zonnepanelen op Gariperhoeke. Rechts is nog ruimte voor ongeveer 570 panelen. De drie mannen zijn, v.l.n.r.: Oebele Hedzer van der Woude (bestuurslid EKG), medewerker Jacob Miedema en voorzitter Gjalt Benedictus. Foto: Actief Media

Zonnepark ‘Griene Greide’ wordt wellicht uitgebreid

Algemeen

Zonnepark ‘Griene Greide’ van de Enerzjykoöperaasje Garyp kan wellicht uitbreiden met nog een ruim 800 zonnepanelen. Voor circa 570 is nog plek aan de westkant van het terrein en voor ongeveer 230 aan de zuidkant. De coöperatie hoopt voor de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE) in aanmerking te komen.

B. en w. van Tytsjerksteradiel vragen de gemeenteraad in te stemmen met de ‘verklaring van geen bedenkingen’, zodat de ruimtelijke procedure kan worden afgewerkt. Op het voormalige vuilstortterrein bij de Gariper hoeke tussen Garyp en Sumar zijn ruim 27.000 zonnepanelen geplaatst. Het is daarmee één van de grootste niet-commerciële zonnepanelenparken van Nederland.

Meerdere argumenten voor

B. en w. hebben meerdere argumenten, waarom de uitbreiding als een goede zaak wordt gezien: dit past in het ingezette beleid, want het zonnepark is een nuttige manier om een voormalige vuilstort te gebruiken. Dit levert ook een bijdrage op aan de duurzaamheid; het kan een positief effect hebben op het streven het dorp Garyp aardgasvrij te maken.

Netwerkaansluiting

De uitbreiding voldoet ook aan de zogeheten zonnelader. Bovendien is sprake van inpassing in het landschap, waarmee het voorstel ook voldoet aan ‘goede ruimtelijke ordening’. Bovendien is al een (’zware’) netwerkaansluiting aanwezig, waarvoor de coöperatie in het verleden al heeft betaald. Hert is aan de gemeenteraad hier al dan niet mee in te stemmen.