Installateurs Jappie de Vries (links) en Bauke Ykema bij de nieuwe warmterugwinventilator in huize Albada in Garyp. Deze woning was één van de eerste in Garyp die 'aardgasvrij' is gemaakt.
Installateurs Jappie de Vries (links) en Bauke Ykema bij de nieuwe warmterugwinventilator in huize Albada in Garyp. Deze woning was één van de eerste in Garyp die 'aardgasvrij' is gemaakt. Archieffoto: Actief Media

‘Aardgasvrij Garyp’: wellicht verruiming subsidie

Algemeen

(Meer) Inwoners van Garyp (zowel binnen als buiten de bebouwde kom) komen wellicht vanaf januari 2022 in aanmerking voor subsidie voor woningisolerende maatregelen. Vooral bewoners-eigenaren van oudere woningen hoeven dan, als de regelgeving op tijd wordt aangepast, niet meteen van slecht geïsoleerd over te stappen naar ‘aardgasvrij’. Ook voor ‘tussenstappen’ komt dan subsidie beschikbaar.

De dorpen Garyp en Haulerwijk zijn momenteel de enige twee Friese dorpen die meedoen aan de landelijke proef ‘aardgasvrije wijken en dorpen’. De rijksoverheid heeft hiervoor extra subsidie beschikbaar. De Enerzjykoiöperaasje Garyp streeft er naar, het eerste dorp te worden dat volledig aardgasvrij wordt.

Niet in één keer ‘aardgasvrij’

Afhankelijk van het inkomen en van de energiekwaliteit van de woningen blijkt in de praktijk dat vooral oudere, slecht geïsoleerde woningen ook met de huidige subsidieregeling niet ‘aardgasvrij’ worden gemaakt, omdat de investeringen voor de bewoners-eigenaren te hoog zijn. Om dit op te lossen, wordt de subsidieregeling wellicht verruimd. De gemeenteraad van Tytsjerksteradiel is binnenkort aan zet om de regelgeving aan te passen.

Ook buiten bebouwde kom

Aanvankelijk werd bij ‘Garyp aardgasvrij’ gedacht aan de woningen in de bebouwde kom van Garyp. Als de nieuwe regels worden goedgekeurd, zullen ook woningen buiten de bebouwde kom voor de subsidieregelingen in aanmerking komen. Een belangrijke voorwaarde is wel, dat de bouwvergunning voor de woningen voor 15 december 1995 moet zijn verleend.