Industrieterrein Heerenveen
Industrieterrein Heerenveen Foto: Sietse de Boer

Serie achtergrondverhalen over Lelylijn
en deltaplan: beroepsbevolking daalt snel

Het illustere duo vergrijzing en ontgroening waart al enige tijd rond op het Friese platteland. De 'demografische transitie' is dan weer boeman, dan weer een natuurlijk, onontkoombaar verschijnsel. Friesland staat voor een complexe opgave: jongeren trekken weg, op zoek naar een opleiding of werk, terwijl de Friezen die blijven alsmaar ouder worden.

"Het percentage oudere bewoners loopt op van twintig naar dertig procent", aldus Bettina Bock, bijzonder hoogleraar bevolkingsdaling en leefbaarheid. "Niet alleen de vijfenzestigplussers, ook het aantal tachtigplussers neemt flink toe. Voor de economische vitaliteit is het belangrijk dat de bevolking qua leeftijd gemengd blijft.” 

Wouter Marchand van het Fries Sociaal Planbureau bestudeert de effecten van deze demografische ontwikkelingen. “Het beeld is nog heel wazig.” Al wijzen de huidige statistieken in Friesland op een groeiend aantal banen, terwijl het aantal werkende Friezen alsmaar afneemt. "Als die twee ontwikkelingen zich op hetzelfde tempo doorzetten worden vacatures niet meer gevuld en trekken bedrijven weg. Dat vooruitzicht is moeilijk verenigbaar met gezond bedrijfsleven.” 

De economische ontwikkeling staat centraal in de derde aflevering van een serie van vijf artikelen die Actief Media online publiceert over de achtergronden van de Lelylijn en het bijbehorende Deltaplan voor het noorden op de ontwikkelingen in Zuidoost-Fryslân.