Onder andere in de nieuwe WINK-treinen van Arriva zijn AED-apparaten te vinden.
Onder andere in de nieuwe WINK-treinen van Arriva zijn AED-apparaten te vinden. Foto: Ingezonden

“Overal in Nederland binnen zes minuten reanimatie”

Algemeen

Overal in Nederland kan nu binnen zes minuten iemand met ernstige hartklachten worden gereanimeerd. Dit meldt de Hartstichting. Het werd maandag 6 december 2021 gevierd in aanwezigheid van koning Willem-Alexander.

De Hartstichting en HartslagNu hadden een online evenement in Den Haag opgezet om het feit te vieren. De koning sprak met ervaringsdeskundigen tijdens het online evenement. “Duizenden burgerhulpverleners, AED-vrijwilligers, sponsoren en partners konden via een livestream meekijken.”

De koning verrichtte vervolgens een symbolische handeling om iedereen die deze mijlpaal mogelijk heeft gemaakt te bedanken voor alle inzet.

24.000 AED’s

Verspreid over Nederland zijn er nu zo’n 24.000 AED’s of defibrillatoren. Vier jaar geleden was dit nog de helft: circa 12.000. Ook het aantal mensen dat deze apparaten kan bedienen en reanimatie kan toepassen, steeg de laatste jaren fors: 245.000 mensen nu en 170.000 zo’n vier jaar geleden.

Vrijwilligers sneller

De burgerhulpverleners kunnen gemiddeld 2,5 minuut sneller bij een patiënt met acute hartproblemen zijn dan de professionele hulpverleners. HartslagNu heeft met een app een waarschuwingssysteem opgezet om de vrijwilligers snel te kunnen waarschuwen. Zo kunnen meer mensen een hartstilstand thuis of onderweg overleven, blijkt uit onderzoek door Amsterdam UMC.