Een kleine windturbine, met houten wieken en windblad. Tytsjerksteradiel wil deze turbines toestaan, meldt de Ontwerp Omgevingsvisie.
Een kleine windturbine, met houten wieken en windblad. Tytsjerksteradiel wil deze turbines toestaan, meldt de Ontwerp Omgevingsvisie. Foto: Actief Media

Ontwerp omgevingsvisie Tytsjerksteradiel: 20 jaar vooruit

Algemeen

De gemeente Tytsjerksteradiel heeft haar ontwerp omgevingsvisie ter inzage van 2 december 2021 tot en met 12 januari 2022. In deze visie wordt vooruit gekeken naar de gewenste ontwikkelingen tot het jaar 2040, dus bijna 20 jaar vooruit.

In de visie gaat het als het ware om de grote lijnen, vervat in acht korte hoofdstukken. Er zijn geen exacte aantallen benoemd wat bijvoorbeeld betreft het aantal woningen, arbeidsplaatsen, aantallen kilometers voet- en fietspaden en wegen. Wel worden op acht verschillende terreinen, die met elkaar samenhangen, de ‘ruwe’ doelstellingen omschreven.

Vergrijzing

Die acht punten worden hier kort samengevat. 1. Bevolking en wonen: er wordt een stabilisatie verwacht van het aantal inwoners, maar een groei van het aantal ouderen, oftewel ‘vergrijzing’. Dit vergt wellicht andersoortige woonruimte. Dit biedt wellicht kansen voor vernieuwing door de bouwsector.

Schone energie

Mede als gevolg van de coronacrisis wordt er vaker thuis gewerkt. De gemeente verwacht dat dit deels een blijvend effect zal zijn. Dat biedt een plattelandsgemeente als Tytsjerksteradiel mogelijkheden, omdat je er prettig, ruim en in schone lucht kunt wonen.

De gemeente streeft naar vervanging van de ‘fossiele brandstoffen’ naar ‘schone, koolstofvrije energie’. Ook moet afval worden voorkómen, dan wel worden omgezet in bruikbare, nieuwe grondstoffen.

Meer via snel internet

Door vaker via internet goederen te bestellen, zal de consument minder vaak ‘fysieke winkels’ bezoeken en neemt het bezorgen toe. Deze verandering vergt aanpassingen voor ondernemers, maar biedt ook kansen, meldt de gemeente. Snel internet is een middel om hiervoor te zorgen.

Ontmoeten

Mede als gevolg van de ‘terugtredende’ overheid wordt meer inzet gevraagd van burgers, bijvoorbeeld wat betreft werk, vrijwilligerswerk en mantelzorg. De gemeente wil dit mogelijk blijven maken, bijvoorbeeld met behulp van voldoende ontmoetingsplekken (denk aan buurt- en dorpshuizen en multifunctionele centra).

Gezondheid

Door meer nadruk op gezond bewegen en minder gebruik van genotmiddelen (roken, alcohol, drugs) streeft de gemeente naar meer gezondheid van de inwoners. Dat vergt ook voldoende sportterreinen en sporthallen.

Schonere mobiliteit

De auto op benzine en diesel is bij wijze van spreken aan het uitsterven. De gemeente verwacht meer mobiliteit met elektrisch vervoer. Dat betekent dat de gemeente het elektrisch laden van accu’s wil bevorderen.

Ook de energievoorziening gaat van ‘fossiel’ naar ‘schoon’: meer zonnepanelen op daken en meer kleine windturbines, bijvoorbeeld. Ook de energie-infrastructuur moet hieraan worden aangepast.

Natuur

Een miljoen van de ongeveer zeven miljoen bekende plant- en diersoorten wordt bedreigd met uitsterven op aarde. De gemeente wil er aan bijdragen, dat er meer insecten komen, dat er meer bodemleven komt en dat het aantal weidevogels toeneemt, in plaats van daalt.

U kunt de omgevingsvisie vinden op de website van Tytsjerksteradiel en er op reageren, tot en met 12 januari 2022. Heeft u vragen over de ontwerp omgevingsvisie? U kunt contact met ons opnemen via telefoonnummer 14 0511 of via omgevingsvisie@t-diel.nl.