V.l.n.r.: Zahraa Aldaraaj (Smallingerlandse Uitdaging), wethouder Felix van Beek en Priscilla Dens (Smallingerlandse Uitdaging).
V.l.n.r.: Zahraa Aldaraaj (Smallingerlandse Uitdaging), wethouder Felix van Beek en Priscilla Dens (Smallingerlandse Uitdaging). Foto: Harry Blokzijl

Aandacht voor basisvaardigheden op de werkvloer

Algemeen

Wethouder Felix van Beek van Smallingerland heeft een boekwerk, met de opbrengsten van het Estafetteproject Laaggeletterdheid ‘Geen woorden maar daden’’ ,in ontvangst genomen. In het boek wordt verteld over ‘de Smallingerlandse Uitdaging’.

Dit is een ondernemers-netwerk in de gemeente Smallingerland dat zich inzet voor maatschappelijk betrokken en duurzaam ondernemen. Het boekwerk toont een overzicht van de ondernemers die zich vanaf september 2020 aanmeldden bij het project. De ondernemers laten zien wat ze kunnen betekenen voor medewerkers die moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen en computeren.

Laaggeletterdheid in Smallingerland

Naar schatting heeft ongeveer 16 procent van de inwoners van 15 tot 65 jaar binnen Smallingerland niet voldoende basisvaardigheden om goed te kunnen lezen, schrijven, rekenen en/of te computeren. Schaamte leidt er vaak toe dat mensen hun laaggeletterdheid verbergen en niet om ondersteuning durven te vragen.

Ondanks corona toch succes

Oorspronkelijk meldden zich zo’n 17 ondernemers aan. Door het coronavirus en de coronamaatregelen moesten echter twaalf ondernemers afhaken. Vijf bleven er over: Caparis, Post Cleaning, Marnic Uitzendbureau, Jumbo en de Lawei. Zij werkten vol overgave mee. Wethouder Felix van Beek vindt dat, ondanks alle beperkingen vanwege de coronamaatregelen afgelopen jaar, met dit estafetteproject een mooi resultaat is behaald.

“Iedereen moet kunnen meedoen”

De wethouder: “Het is belangrijk om over goede basisvaardigheden te beschikken zodat iedereen kan meedoen in de samenleving en op de arbeidsmarkt. Voortdurende aandacht hiervoor op de werkvloer is essentieel en indien daaraan behoefte bestaat moet hulp worden geboden. Hopelijk kan zo iedereen optimaal blijven leren en zich ontwikkelen.”