Auke de Boer achter het Mensen Ruiterorgel in de Gereformeerde Kerk in Kollumerzwaag.
Auke de Boer achter het Mensen Ruiterorgel in de Gereformeerde Kerk in Kollumerzwaag. Foto: Ingezonden

Orgelvesper in Gereformeerde Kerk Kollumerzwaag

Algemeen

Op 26 november is het gerestaureerde Mensen Ruiterorgel in Kollumerzwaag feestelijk in gebruik genomen. De aankondigde orgelvesper op de zondag kon vanwege de verscherpte coronamaatregelen niet plaats vinden. Deze zal nu op zondag 12 december om 16.00 uur zijn. Auke de Boer, organist van de Grote- of Martinuskerk in Dokkum, zal het orgel bespelen in een orgelvesper met muziek rond het Advent thema ‘Verwacht de komst des Heren’, middels de variaties over het lied van Georg Leyding, leerling van de beroemde Buxtehude en zelf organist in Braunschweig in de 17de eeuw.

Er zal muziek klinken van Sweelinck, hij overleed precies 400 jaar geleden. Sweelinck kan beschouwd worden als de grondlegger voor de Noord-Europese orgelkunst. Hij had vele leerlingen, vooral uit Noord-Europa. En via de organist-componist Dietrich Buxtehude lopen muzikale lijnen naar de grote Bach. Ook daarvan zal zijn orgelkoraal ‘Nun komm, der Heiden Heiland’ klinken.

Orgelvespers zijn in Fryslân een relatief onbekende begrip, maar het is een goede manier om in coronatijd een muziekvesper te organiseren.