Een kunstexpositie in Buitenpost, begin augustus 2021. De gemeenteraad wil ook meer exposities in andere dorpen van Achtkarspelen.
Een kunstexpositie in Buitenpost, begin augustus 2021. De gemeenteraad wil ook meer exposities in andere dorpen van Achtkarspelen. Archieffoto: Actief Media

Cultuurnota Achtkarspelen "opnij nei tekentafel"

Met negen stemmen voor en tien stemmen tegen heeft de gemeenteraad van Achtkarspelen de cultuurnota ‘Tusken de kûlizen’ en daarmee ook wethouder Max de Haan “opnij nei de tekentafel” gestuurd. De wethouder was bijna aan het eind van het debat verrast over de inbreng van Tjitske Veenstra (GL), die vond dat de raad donderdagavond 25 november de nota nog niet kon goedkeuren. Zij kreeg bijval van CDA en PvdA en daarna ook van de VVD.

“Mar as de moasjes oannommen wurde, dan wurde se ek yn de kultuernota ferwurke. Dan kinne jimme dochs gewoan foarstimme?” zei De Haan verbaasd. Veenstra vond echter dat de nota eerst maar moet worden aangepast en dan opnieuw aan de raad moet worden voorgelegd.

De wethouder had overigens met de meeste moties die waren ingediend al ingestemd. De motie ‘Mear omtinken foar jongerein by útfiering kultuernota’ werd zelfs met algemene stemmen (19) aangenomen. 

Met een amendement (wijzigingsvoorstel) van PVV-er Harrie Graansma werd een jaarlijks bedrag van zevenduizend euro uit de dekking ‘gefietst’. Een CDA-motie om meer te doen met exposities (niet alleen in het gemeentehuis in Buitenpost, maar ook in overige dorpen), werd eveneens aangenomen, met tien stemmen voor (FNP, CU, GBA en PvdA) en de overige negen tegen.

Een motie van FNP-er Tjibbe Brinkman, om samen met Stichting Ald Achtkarspelen meer aandacht te schenken aan de “hast 700 jier skiednis” van de gemeente, kreeg een (ruime) meerderheid: 12 stemmen voor en zeven tegen (CDA en GroenLinks).
Maar de woordvoerders van GroenLinks en CDA, Tjitske Veenstra en Lydeke Zandbergen-Beishuizen, pleitten er daarna voor de nota "opnij nei de tekentafel” te sturen. Ze kregen bijval van PvdA en VVD.

"Dit seach ik net oankommen"

Wethouder Max de Haan reageert desgevraagd: "Dit kaam oan de ein fan de fergadering samar ynienen! Ik sil no earst mei de beliedsmeiwurker en mei de kolleezjeleden om ‘e tafel. Oft de nota no noch foar of nei de riedsferkiezings (16 maart 2022; red.) wer op tafel komt, kin ‘k noch net sizze.”