Een huis in Wijnjewoude langs de N381.
Een huis in Wijnjewoude langs de N381. Foto: Sietse de Boer

Tracé mogelijke Lelylijn zit vol uitdagingen:
hobbels tussen Heerenveen en Drachten

Het idee van een snelle spoorlijn tussen het noorden en het westen - via Lelystad - duikt al ruim vijftig jaar regelmatig op in de media en op bestuurlijke tafels. De nieuwste variant heet Lelylijn. Maar waar komt dit idee vandaan? Waar zou de lijn kunnen lopen? En is dit idee wel praktisch uitvoerbaar? Een beschouwing over de kosten, de baten en de uitdagingen van een veelbesproken treinverbinding.

Tekst: Allart van der Woude

Er is de afgelopen decennia al veel gesproken over een extra treinverbinding die het noorden en het westen dichter bij elkaar moet brengen. In het verleden de Zuiderzeelijn, nu de Lelylijn; het is een toekomst waar bestuurders en menig bewoner zich graag een voorstelling van maken. Maar heel concreet worden lukt nog niet. Er ligt een natuurgebied in de weg en in Heerenveen en Drachten moet ruimte worden gemaakt voor stations. Wethouder Jaap van Veen van de gemeente Heerenveen: “We hebben natuurlijk wel ideeën, maar voor de exacte invulling moeten we wachten op het Rijk. We willen niet onnodig mensen ongerust maken”

Het is 12 oktober 1972. Drs. P. Breedveld, chef planologie van de Nederlandse Spoorwegen staat in De Lawei in Drachten. Hij heeft die avond een simpele taak: tekst en uitleg geven over de onduidelijkheden rondom de spoorlijn. Friesland wil het helder hebben: wanneer komt de lijn? “Op betrekkelijk korte termijn”, stelt Breedveld gerust. Men moet “in de richting van het jaar 2000 denken”, maar, voegt hij toe, “er kunnen zich ontwikkelingen voordoen waardoor het sneller kan.” 

Niets blijkt minder waar. De Zuiderzeelijn wordt nog bijna twintig jaar lang regelmatig in de media besproken, om vervolgens in 1994 plotseling naar de achtergrond te verdwijnen. De aankondiging van de peperdure Betuwelijn draait het plan ogenschijnlijk de nek om. Toch steekt de noordelijke spoordroom uiteindelijk weer de kop op, zij het wel onder een nieuwe naam.

Lees verder op www.actiefonline.nl